Als je 's ochtends een mailtje van BMW in je inbox vindt met de woorden 'M3', 'M4' en 'Competition Package' in de titel, weet je dat het alleen maar goed nieuws kan zijn.

Na dezelfde aanpak gehanteerd te hebben bij de vorige generaties, komt BMW opnieuw met een fijnproeverseditie van hun middelgrote M-modellen: de Competition-uitvoering van de M3 en M4 – meerprijs 7.000 euro – biedt 19 pk extra vermogen voor een totaal van 450 pk en gaat daardoor 0,1 seconde sneller van 0 naar 100 km/u. Dat betekent dat je het klusje met een DCT-bak in 4,0 seconden klaart, of in 4,3 seconden als je de zwaardere cabrio hebt.

Inderdaad, het vergt een buitengewoon gevoelig evenwichtsorgaan om dit verschil te bemerken. Maar als je het niet voelt, kun je het in ieder geval horen – aangezien het Competition Package ook een nieuw, 'meer emotioneel' uitlaatsysteem meekrijgt. Daarnaast zijn er schouderknuffelende sportstoelen, extra potente banden (285/30R20 op de achterwielen), een nieuw onderstel met adaptieve dempers en stabilisatorstangen, nieuwe esp-instellingen en een opnieuw gecalibreerd actief M-differentieel.

Betekent dit dat de M3 en M4 Competition meer gefocust zullen zijn op snellere rondetijden in plaats van in elke bocht vol dwars te gaan? Dat laatste kunnen de standaard auto's namelijk bijzonder goed, zo hebben we al meerdere keren ondervonden. Nou ja, in ieder geval zitten er felgekleurde M-strepen in de gordels verwerkt; alleen daarmee win je al zeker een seconde per rondje.

Reacties