Ken je Goodwood niet? Dan is er iets misgegaan in je opvoeding. Het Goodwood Festival of Speed is sinds 1993 een jaarlijks georganiseerd bedevaartsoord op de oprit van Lord March, dat absoluut op je bucketlist moet staan. Het is voor autoliefhebbers wat Burning Man voor festivalgangers is, maar dan met meer kleren. En zoals altijd wordt er ook dit jaar een merk groots uitgelicht met een kunstwerk in de tuin langs de baan. Deze keer zien we een enorme BMW-sculptuur op het Goodwood Festival of Speed.

De oprit van het Goodwood Estate in Engeland is zo lang (1,86 kilometer) dat je er met gemak een heuvelklimrace kunt houden; en dat is precies wat er elk jaar gebeurt. Je ziet werkelijk alles langskomen, van zeldzame klassiekers tot gloednieuwe supercars. Maar ook naast de baan is er een hoop te zien, zoals dit bizarre bouwwerk. Dit zijn vijf dingen die je vast leuk vindt om te weten.

BMW-sculptuur Goodwood FOS 2022: alle auto's met vuurwerk erachter
Foto: © BMW

01. De BMW-sculptuur op Goodwood is best prijzig

Hoeveel denk je dat het kost om een wild weekend lang vijf auto’s op een soort forse cocktailprikkers in de lucht te hangen? Nou, het gerucht gaat dat BMW er een koele 1 miljoen pond (zo’n 1,17 miljoen euro) voor moest aftikken. Au. En dat was nog voordat ze iemand bij de lokale vuurwerkboer langs stuurden. Een draaizon en wat gillende keukenmeiden was toch ook leuk geweest?

BMW-sculptuur Goodwood FOS 2022: 3.0 CSL en Le Mans-racer
Foto: © BMW

02. De auto’s zijn echt

Denk maar niet – zoals wij, eerst – dat de auto’s in de BMW-sculptuur op Goodwood een stel holle replica’s van glasvezel zijn. Alle vijf de auto’s zijn de real deal. De 3.0 CSL Batmobile komt bijvoorbeeld uit de historische collectie van BMW UK. Hopelijk hebben ze genoeg secondelijm gebruikt om ‘m daar vier dagen te laten bungelen.

BMW-sculptuur Goodwood FOS 2022: drie auto's
Foto: © BMW

03. Maar ze ondergingen wel één belangrijke aanpassing

Om in de sculptuur te kunnen worden verwerkt, moesten de auto’s worden ontdaan van alle vloeistoffen (uiteraard) en moesten hun motoren volledig worden verwijderd. Waarschijnlijk is er ergens in de omgeving een schuur te vinden met een paar bijzonder waardevolle vier-, zes-, acht- en twaalfcilinders erin verstopt.

BMW-sculptuur Goodwood FOS 2022: auto's schuin met belichting
Foto: © BMW

04. Eén man is verantwoordelijk voor elke sculptuur sinds 1997

Al 25 jaar heeft elke editie van het Festival of Speed een uitgelichte fabrikant – meestal eentje die iets belangrijks te vieren heeft – waarvoor een sculptuur op het terrein voor het huis van Lord March wordt opgezet. Artiest en ontwerper Gerry Judah is vanaf het begin hiervoor verantwoordelijk. De fabricage vindt sinds 2004 plaats bij het lokale bedrijf Littlehampton Welding Ltd.

BMW-sculptuur Goodwood FOS 2022: vuurwerk en verlichting
Foto: © BMW

05. In de BMW-sculptuur op Goodwood zie je de nieuwe BMW LMDh-auto – voor het eerst

Ga je dit weekend naar het Festival of Speed? Neem je verrekijker mee en je kunt BMW’s aankomende endurance-racer, de M Hybrid V8 LMDh, van relatief dichtbij bekijken. Dit is de allereerste keer dat de auto op een publiek evenement wordt getoond. En omdat ie op z’n kop hangt, kun je de feestelijke ’50 jaar M’-camouflage goed zien. Hij wordt in de BMW-sculptuur op Goodwood vergezeld door de glorieuze V12 LMR, de eerder genoemde 3.0 CSL, een M1 Procar en Jörg Müllers oude 3-serie WTCC-racer. Heel cool.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)