Vandaag kwam er slecht nieuws voor de bijna 4.600 werknemers van VDL Nedcar in Born. BMW, dat sinds enkele jaren verschillende modellen bij de fabriek in Limburg laat bouwen, gaat de productie in 2023 naar de eigen fabrieken verplaatsen. Dit terwijl er onlangs nog tijdelijk extra mankracht werd aangetrokken om meer BMW X1’s te kunnen bouwen.

In gesprek met 1Limburg noemt Nedcar-directeur Paul van Vuuren het nieuws ‘heel heftig en ook zorgelijk’. Toch verwacht hij dat de fabriek zijn deuren niet zal hoeven sluiten. Er wordt op dit moment actief gezocht naar nieuwe opdrachtgevers. ‘Dat gaat vooral over Aziatische start-ups die elektrische auto’s willen laten bouwen. Dat is voor ons een grote kans’, aldus Van Vuuren.

Met de onzekere markt door corona, tumultueuze internationale handel en de op gang komende verschuiving van brandstofmotoren naar EV’s vallen er rake klappen in de auto-industrie. Eerder dit jaar werd al bekend dat de BMW X1 vanaf 2023 niet meer bij Nedcar zou worden gemaakt. De productie van de Mini Cabrio zou dan sowieso al stoppen. Nu valt dus in datzelfde jaar in Born het doek voor de Mini Countryman, het laatste model waarvoor verlenging nog een optie was.

‘Wij hebben alles gedaan om BMW met een nieuwe vervolgorder langer dan tien jaar aan ons te binden’, zegt de president-directeur van de VDL Groep, Willem van der Leegte. ‘Vanwege de tijdgeest was deze wedstrijd helaas nu niet te winnen.’ BMW heeft aangegeven dat ‘de kwaliteit, leverbetrouwbaarheid en competitiviteit van VDL Nedcar niet ten grondslag liggen aan het besluit’.

Advertentie

Reacties

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer

Meer van TopGear

Advertentie