Een boom aan de binnenspiegel hangen, is geen goed plan. Je houdt weinig ruimte over voor passagiers en zijn de bladeren of naalden zullen in het zicht van de bestuurder komen, om nog maar niet spreken over alle hars die in de cabine komt. Maar ook zo’n klein boompje dat als luchtverfrisser dient, mag je in Spanje niet aan de binnenspiegel hangen van de politie.

Ook andere accessories als dobbelstenen, een teddybeertje of een mondkapje mogen niet aan de binnenspiegel hangen. Artikel 18.1 uit het Spaanse verkeersreglement stelt: ‘De bestuurder van een voertuig is verplicht tot het behoud van het nodige gezichtsveld voor het rijden omwille van zijn eigen veiligheid, die van de overige inzittenden van het voertuig en van andere weggebruikers.’ Oftewel, zorg ervoor dat je er niets voor de bestuurder hangt.

Overigens mogen milieustickers of stickers van de technische keuring wel gewoon in de weg zitten. Uiteindelijk is het aan de politieagent om dit artikel toe te passen of een bestuurder te laten gaan. Als de agent besluit dat de luchtverfrisser die aan de binnenspiegel hangt te groot is, dan krijgt de bestuurder een boete van 200 euro. Scheelt toch weer de kaartjes voor de voetbalwedstrijd waar je kinderen zo nodig heen moeten.

Reacties

 • Busemann heeft op 22 mei 2023 geschreven:

  Ook in Luxemburg verbonden

  Reageer
 • Pierke heeft op 21 mei 2023 geschreven:

  Top! Mag van mij onmiddellijk ook hier beboet worden. Vooral de gps’en zie je veel te vaak op een domme plaats hangen.

  Reageer
 • Betuwe58 heeft op 19 mei 2023 geschreven:

  Zo’n denneboompje aan je spiegel is geen luchtverfrisser maar gewoon een vies stinkding waar je ook nog hoofdpijn van krijgt

  • Lasgo heeft op 20 mei 2023 geschreven:

   Dan niet op vakantie naar Spanje. Bovendien, dat hele land trekt mij toch niet!

   Reageer
  Reageer
 • Anton heeft op 18 mei 2023 geschreven:

  Het slaat tegenwoordig nergens meer op, ik begrijp heel goed dat al die rotzooi in het zichtveld belemmerend is voor de bestuurder maar als je half Europa doorrijd moet je tegenwoordig de halve voorruit beplakken met milieu en tolvignetten. Moeten ze al die vignetten ook maar afschaffen juist voor de veiligheid

  Reageer
 • Gerrit heeft op 18 mei 2023 geschreven:

  Niet alleen in Spanje ook in Nederland is het strafbaar om o.a. voorwerpen in je gezichtsveld te hebben of te plaatsen als hier de verkeersveiligheid in het geding komt. Denk om een vermindert zicht.

  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear