Blijkbaar is het in Nederland niet verboden om andere automobilisten te attenderen op een trajectcontrole. Het gaat er met name om op welke manier je iets terug wilt doen voor de maatschappij. Daar kwam een man uit België een tijdje geleden al achter. Ook in Amerika stond een man naast de weg om auto’s te waarschuwen voor een flitser en ook hij kreeg een boete, maar niet zozeer voor het Flitsmeistertje spelen.

Anders dan de man in België stond de Amerikaanse man letterlijk naast de weg met een bordje. Op dat bordje stond de tekst ‘Radar ahead‘ of ‘flitser verderop’ in goed Nederlands. De politie besloot langs te gaan bij de man en het bordje uit zijn handen te grissen. De agenten laten de man daarna vrijuit gaan, totdat hij volgens het politierapport zijn middelvinger opstak naar een van de agenten.

Volgens de rapportage van de agenten is de man hierna gevlucht en ging de politie in de achtervolging. Met snelheden van 160 km/u op een weg waar ongeveer 88 km/u is toegestaan, kon de politie weer bij de man komen. Na de aanhouding dreigden de agenten om de man op te pakken en zijn auto in beslag te nemen. Uiteindelijk schreef de politie een boete uit, maar niet voor de waarschuwen van anderen voor de flitser. Op de ​​dagvaarding is te lezen dat de man een boete kreeg wegens een ongepast handgebaar.

De rechter besluit anders

Het incident vond plaats in maart 2022. Op 1 september van dit jaar velde een rechter zijn vonnis. Die rechter vindt dat de man in zijn gelijk staat en een schadevergoeding verdient van 50.000 dollar, ongeveer 46.000 euro als je het omrekent. De dagvaarding voor het ‘ongepaste handgebaar’ blijkt geen geldige reden om iemand op af te rekenen. Schijnbaar heeft het politiekorps ook nog eens wat agenten ontslagen die bij de actie aanwezig waren.

Advertentie

Reacties

 • Prof weggebruikers heeft op 19 september 2023 geschreven:

  Dus… De beste man doet al iets wat discutabel is, krijgt vervolgens alleen een waarschuwing van mijnheer agent waarop de man de politie beledigt en het daarna op een vluchten zet met een snelheid waarmee de verkeersveiligheid ook in het geding komt. En daar krijgt hij dan een aanzienlijk bedrag voor?? Ik snap de logica niet…

  Reageer
 • Peter heeft op 15 september 2023 geschreven:

  Die agenten gaan vervolgens een district verderop weer aan de slag.

  Reageer
 • Fons heeft op 15 september 2023 geschreven:

  In Nederland is het wel verboden om onnodige geluids- of lichtsignalen te geven . Hierdoor kunnen overige weggebruikers schrikken .

  • Julian heeft op 15 september 2023 geschreven:

   Word bijna niet op gehandhaafd, al helemaal als je kijkt naar de licht signalen van vrachtwagens(grootlicht = je kan/mag voor en dat wordt meestal gevolgd door knipperlicht links rechts links rechts als dankjewel)

   • Hassan heeft op 17 september 2023 geschreven:

    En wat te denken van lichtflits van de bliksem en oorverdovend geluid van de donder ?als je daarvan gaat schrikken,ben je als bestuurder van een voertuig ongeschikt.

    Reageer
   Reageer
  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear

Advertentie