Er zijn anno 2023 genoeg apps om erachter te komen of er ergens een flitser staat. Maar niet iedereen die van plan is om de snelheidslimiet te overschrijden, heeft zo’n app altijd open staan. Deze man in België wilde andere bestuurders waarschuwen voor een flitscontrole die hij had gespot. Uiteindelijk kreeg de man zelf een boete.

De lokale politie van Scherpenheuvel-Zichem hield een controle op drie verschillende plaatsen. Volgens het Belgische Nieuwsblad werden er 342 auto’s geflitst. Dat hadden er misschien wel meer kunnen zijn als deze man er niet was geweest om andere bestuurders te waarschuwen voor de flitscontrole. Hij reed langs de flitslocatie en begon met zijn grootlicht te spelen.

De bestuurder wilde zoveel mogelijk mensen waarschuwen voor de flitser en besloot zijn auto in de berm te zetten. Daar bleef hij aan de linkerhendel frunniken. De politie kreeg dit door en besloot op de man af te stappen. Vervolgens reed de man een stuk verder om precies hetzelfde te doen. Uiteindelijk wist een agent de man in de kraag te vatten.

Kun je een boete krijgen als je andere bestuurders waarschuwt voor een flitscontrole?

De man ging inderdaad op de bon, maar niet voor het direct waarschuwen van anderen. Hij kreeg een boete van 116 euro voor ‘oneigenlijk gebruik van de grootlichten’.

Aardig weetje: in Nederland is het waarschuwen van anderen voor flitscontroles an sich blijkbaar niet strafbaar. In 2008 stond een man op een afstandje van de flitslocatie tegemoetkomende bestuurders te waarschuwen met zwaaiende bewegingen. Na een rechtszaak kreeg de man gelijk. Wil je dus een goedzak zijn en anderen voor een boete behoeden? Gebruik voor de zekerheid je handen, niet je grootlicht.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear