Ooit bouwde Cadillac lange, luxe coupés en scoorde daar goed mee. Tegenwoordig willen zelfs Amerikanen liever Europees aandoende auto's rijden, dus bouwt het merk kleinere, sportieve modellen; maar stiekem verlangen ze wel een beetje terug naar die weelderige creaties van weleer. We zagen ze al eens een sprong naar het verleden maken met de schitterende Ciel, en nu is hier het vervolg: de Elmiraj Concept.

Volgens Cadillac is dit hun kijk op wat de volgende generatie luxury drivers kan verwachten: een moderne versie van de klassieke grote coupé, maar dan wel met een gematigd sportieve insteek. Vandaar de achterwielaandrijving en de 4,5-liter twinturbo V8 met 500 pk en 678 Nm, snap je. De Elmiraj is maar liefst 5,20 meter lang, weegt 1.814 kilo en biedt plek aan vier volwassenen. Hij staat op het platform van een nog te introduceren Cadillac-model, en ook de motor is afgeleid van de twinturbo V6 die binnenkort in de nieuwe CTS komt te liggen.

De styling kunnen we omschrijven als typisch en onnavolgbaar Cadillac: hoekig, scherp en krachtig, met een lange motorkap en dito wielbasis. Langs de stijlloze deuren glip je een handgemaakt interieur binnen, vol leer, titanium en Braziliaans rozenhout. Er zijn twee schermen: een grote en brede voor je neus, en een 10-inch inklapbaar exemplaar voor de navigatie. De stoelen achterin bewegen zich elektrisch om je instap te vergemakkelijken.

De Elmiraj werd onthuld op Pebble Beach, zal hierna nog op een aantal autoshows verschijnen om de designrichting voor nieuwe Cadillacs te tonen, maar verdwijnt daarna in Cadillacs ruim bemeten conceptcargeschiedenis. Dat vinden we eigenlijk best jammer.

 


 

Reacties

Meer van TopGear