Groot nieuws uit de F1-wereld: het plan van Andretti en Cadillac om samen een F1-team te starten, is door de tweede fase heen. De FIA heeft het bod van Andretti Formula Racing LLC (zoals het team officieel heet) goedgekeurd om in 2026 het elfde F1-team op de grid te worden. Helaas voor de Amerikanen wil dit niet zeggen dat alles in kannen en kruiken is.

De Amerikaanse inzending is de enige overgebleven kandidaat om over drie jaar een F1-team te beginnen. Eerder kwam naar buiten dat Rodin Carlin, Hitech en LKYSUNZ de test niet hebben doorstaan. Bij de tweede fase heeft de FIA gekeken naar sportieve en technische mogelijkheden, hoe het team alles financieel rond wil krijgen, de ervaring in de autosport en hoe duurzaam ze zijn. Dit was dus in orde.

Er is nog één keuring te gaan

Nu moet het Amerikaanse raceteam zich gaan verantwoorden bij het Formula One Management (FOM). Deze groep zorgt – samen met de FIA – voor de bomvolle kalender, beheert de promotie van de F1 en keurt circuits die op de kalender willen. Voor het nieuwe F1-team kijkt de FOM naar de commerciële kant van het verhaal. Mocht Andretti ook deze fase doorstaan, dan staat het team in 2026 op de grid.

Waar de FOM ook naar zal kijken, is de mening van de huidige F1-teams. Verschillende teambazen lieten weten dat ze het niet zien zitten om een elfde team aan de grid toe te voegen. Dit heeft er puur mee te maken dat het prijzengeld dan niet door tien teams, maar door elf teams gedeeld wordt. Wanneer de FOM een uitspraak doet over het bod van Andretti is niet bekend.

Andretti wil van hun potentiële F1-team een Amerikaans feestje maken. In januari zei het team dat ze gaan werken vanuit de VS met een extra fabriek in het Verenigd Koninkrijk. Daarnaast komt er een Amerikaanse coureur in een stoeltje. Wie zouden ze erin willen zetten? Logan Sargeant? Of misschien Colton Herta? Die rijdt nu al voor Andretti in de Indycar. We blijven het in de gaten houden.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear