[tg_video]https://www.youtube.com/embed/oiECf4he5L0[/tg_video]

Wie: Toomas ‘Toppi’ Heikkinen
Wat: Ford Fiesta met 600 pk
Waar: X Games
Wanneer: 30 juni 2012
 
In deze rubriek behandelen we altijd ongevallen waarbij de coureurs niet ernstig gewond zijn geraakt; wat niet wil zeggen dat de mannelijke delen niet wat geleden hebben. Ongemak, laten we het zo noemen. Dit is met name het geval als ons onderwerp opeens tot stilstand komt vanuit racesnelheid. Midden in de lucht. Het enige wat voorkomt dat hij onder het stuur door­glijdt, is de riem tussen zijn benen, die vanaf de zitting van de stoel naar de riem op zijn schoot loopt. Trek die te strak en hij zal jammeren. Trek eraan met de kracht van 80 kilometer per uur en hij zal tijdelijk ontmand worden.
 
Dit overkwam de Finse rallyrijder Toomas Heikkinen tijdens de X Games in juni. Hij was bezig met een oefenrondje voor het hoofdevenement, waarin hij zou strijden tegen Séb Loeb, Ken Block en Tanner Foust van TopGear USA. Heikkinen was bezig om de baan, bestaand uit asfalt en modder met her en der een betonnen paal en een jump, op te nemen. De jump vereiste een bepaalde minimale snelheid om zijn 600 pk sterke Fiesta veilig naar de overkant van de afgrond te brengen. Daar maakte hij een kleine inschattingsfout.
 
‘Ik had niet genoeg snelheid voor de jump’, zei hij na afloop. ‘Ik reed 75, terwijl de andere jongens boven de 80 reden.’ Een klein verschil, maar wel essentieel. Hij landde dus niet netjes aan de andere kant, maar boorde de neus van de auto op de rand van de schans waarbij hij nogal bruusk tot stilstand kwam. Vervolgens kwam de Fiesta naar beneden tollen en eindigde ondersteboven en in vlammen. Terwijl de brandweermannen het hoopje metaal blusten kwam Toppi eruit gekropen en rolde door de modder. Hij bleek een gebroken voet en pijnlijke buik te hebben.
 
‘De riem tussen mijn benen zat zo strak dat mijn urinebuis ook een beetje beschadigd is geraakt’, vertelde hij via een videoboodschap vanuit het ziekenhuis. ‘Mijn enkel zit nu in een soort gegoten schoen en ik heb af en toe buikpijn.’ Na een paar dagen in het ziekenhuis mocht hij naar huis, waar hij nu fysiotherapie krijgt. Hij is verrassend vrolijk: ‘Dit heeft mij niet bang gemaakt. Zelfs de te korte jump heeft mijn gedachten niet beheerst’, zei hij. ‘Dit soort dingen gebeurt nu eenmaal’.
 
Tijdens de echte race werd het gat van de jump opgevuld. Na een tweede nare crash waarbij Marcus Grönholm en een hardnekkige pilaar betrokken waren, werd er her en der wat bescherming op het parcours aangebracht. Volgend jaar belooft het een veiliger evenement te worden, zodat alle mannen ter wereld opgelucht adem kunnen halen.

Reacties