De BMW M3 GT2 Art Car die je hier ziet, is niet zozeer een race-outfit als wel een bonafide kunstwerk. De Amerikaanse kunstenaar-annex-herrieschopper Jeff Koons houdt het record wat betreft het duurste kunstwerk dat ooit van een levende kunstenaar op een veiling werd verkocht. Dat was zijn Rabbit, een in 1986 gemaakt sculptuur van rvs dat bij Christie’s in New York eerder dit jaar 91 miljoen dollar in de kassa bracht. Maar Koons staat ook in een rijtje met Roy Lichtenstein, Andy Warhol en David Hockney, en wel omdat hij de zeventiende BMW Art Car maakte.

De BMW M3 GT2 Art Car reed op Le Mans

Net zoals met de M1 van Warhol in 1979 werd met de auto van Koons – een M3 GT2 – geracet op Le Mans (helaas zonder enig succes), iets waaraan de artiest zelf bijdroeg door de auto te testen met het BMW ALMS-team op Sebring. Het hele project werd volbracht in slechts twee maanden. Eerst werd de auto in 3D op een computer ontworpen, toen vertaald in 2D, waarbij rekening werd gehouden met de aerodynamica van de M3. Het uiteindelijke kunstwerk bestaat uit digitale prints op gewrapt vinyl, afgewerkt met een dubbele, doorzichtige coating, terwijl elk van de lijnen met de hand op de Beier werd aangebracht.

‘Kunst draait om het verhaal achter het plaatje’, vertelde Koons aan TG tijdens de onthulling van de auto in het Parijse Centre Pompidou in 2010. ‘De verhaallijn die ik het meest vertrouw en waarmee ik het best uit de weg kan, is die die ons allemaal verbindt – het leven. Deze auto straalt levenskracht uit – hij staat symbool voor de milliseconde voordat leven ontstaat. Deze auto streeft ernaar te komen waar hij moet zijn, hij is van plan alle obstakels op z’n pad te nemen. Zodoende is hij een metafoor voor onze eigen levens, en een herinnering aan het feit dat we allemaal winnaars zijn, omdat we er zijn. Het is immers zo dat we hebben gewonnen door op aarde rond te lopen, en we moeten alle mogelijkheden aangrijpen die het leven ons biedt.’

Advertentie

Reacties

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer
Advertentie