Heb je genoten van de 7,5 uur van de Nürburgring of vond je het wat aan de korte kant? Tijd voor een herkansing. Dit weekend vindt de 92e editie plaats van de 24 Uur van Le Mans. Na het lezen van dit artikel ben je helemaal op de hoogte van de legendarische langeafstandsrace. Voor wie drie jaar geleden is afgehaakt: Toyota is niet de gegarandeerde winnaar meer.

Laten we beginnen met wat minder leuk nieuws, dan is dat uit de weg. Er is dit jaar geen bizarre driewieler of NASCAR-Camaro van Garage56. Voor de 24 Uur van Le Mans van dit jaar heeft zich geen wildcard-inzending aangemeld. We gaan het V8-gebrul van de Chevy enorm missen dit jaar. Dan maar wat goed nieuws om de pijn te verzachten?

Deze (grote) merken doen mee aan de hoofdklasse van Le Mans

Ferrari, Porsche, Toyota, Peugeot en Cadillac zijn net als vorig jaar aanwezig in de Hypercar-klasse. Alpine, BMW, Lamborghini en Isotta Fraschini zijn nieuwkomers in de Hypercar-klasse. Dit is tegenwoordig de hoogste klasse, dus deze merken doen mee voor de absolute nummer één plek. De teams van Glickenhaus en Vanwall die vorig jaar meereden, doen dit jaar niet mee.

Isotta Fraschini was een Italiaanse importeur die uitgroeide tot eigen automerk. In 1999 ging het merk ter ziele, maar 23 jaar later leefde Isotta Fraschini weer op. Er is een tak die motoren voor schepen bouwt, maar er worden ook een circuit- én straatauto gebouwd en verkocht op basis van de Le Mans-racer. Het Italiaanse merk wilde vorig jaar al meedoen aan de 24 Uur van Le Mans, maar schoof de inzending door naar de editie van 2024.

Wie maakt de meeste kans op de winst?

De 24 Uur van Le Mans is onderdeel van het World Endurance Champioenship. Porsche is dit seizoen het succesvolste: het merk won in Qatar en Spa en pakte de tweede plaats in Monza. Toyota won de race in Italië. Aan de andere kant: Ferrari had vorig jaar ook nog geen race gewonnen voordat ze de eindoverwinning behaalde in Le Mans.

In 2023 kwam Ferrari als nieuwkomer, wat hoop geeft aan de teams die dit jaar nieuw zijn. Daarnaast zijn er nieuw Balance of Performance-regels (BoP) die moet zorgen voor een gelijke strijd. De echte winnaar zit thuis voor de buis, want wanneer zag je voor het laatst zoveel autofabrikanten meedoen aan de 24 Uur van Le Mans?

De Balance of Performance ziet er dit jaar wat anders uit

Net als andere jaren proberen de FIA en de Franse autosportbond ACO de auto’s zo dicht mogelijk bij elkaar te brengen met strafgewicht. Ben je in voorgaande races veel sneller dan de rest, dan krijg je extra kilootjes mee. Ook schroeft de organisatie het vermogen boven de 250 km/u omlaag bij dominante auto’s. We leggen het uit.

De Ferrari 499P presteerde in België niet zo goed en weegt daarom maar liefst 10 kilo minder dan bij de 6 Uur van Spa. De Ferrari-motor mag 2 pk meer produceren voor een totaal van 690 pk. Bij 250 km/u zal het vermogen slinken met 1,7 procent.

Het gewicht van de overige auto’s zit tussen de 1.036 kilo (Cadillac) en 1.053 kilo (Toyota) en het vermogen tussen de 689 pk (Alpine) en 705 pk (Lamborghini). De Toyota is overigens de enige waarbij er vermogen bijkomt bij de 250 km/u en de Peugeot krijgt het grootste dieet met 18 kilo minder.

Deze Nederlanders doen mee aan de 24 Uur van Le Mans 2024

In totaal rijden er acht Nederlanders mee in de 24 Uur van Le Mans van dit jaar waarvan drie in de Hypercar-klasse, drie in de LMP2- en twee in de LMGT3-categorie. In het overzicht hieronder zie je de coureurs, de teams, auto, racenummer en teamgenoten met wie ze de auto delen. Er rijden ook zes Belgen mee in de 24 Uur van Le Mans. Scroll daarover een stukje verder naar beneden.

NaamKlasseTeam – AutoRacenummerTeamgenoten
Renger van der ZandeHypercarCadillac Racing
Cadillac V-Series.R
#3Sébastien Bourdais
Scott Dixon
Nyck de VriesHypercarToyota Gazoo Racing
Toyota GR010-Hybrid
#7José María Lopéz
Kamui Kobayashi
Robin Frijns HypercarBMW M Team WRT
BMW M Hybrid V8
#20Sheldon van der Linde
René Rast
Bent ViscaalLMP2Proton Competition
Oreca-07
#9Jonas Ried
Macéo Capietto
Job van UitertLMP2Idec Sport
Oreca-07
#28Paul Lafargue
Reshad de Gerus
Nicky CatsburgLMP2Crowdstrike Racing
Oreca-07
#45George Kurtz
Colin Braun
Larry ten VoordeLMGT3JMW Motorsport
Ferrari 296 LMGT3
#66Salih Yoluç
Giacomo Petrobelli
Morris SchuringLMGT3Manthey EMA
Porsche 911 GT3 R LMGT3
#91Yasser Shahin
Richard Lietz

Deze Belgen doen mee aan de 24 Uur van Le Mans 2024

NaamKlasseTeam – AutoRacenummerTeamgenoten
Laurens VanthoorHypercarPorsche Penske Motorsport
Porsche 963
#6Kevin Estre
André Lotterer
Dries VanthoorHypercarBMW M Team WRT
BMW M Hybrid V8
#15Raffaele Maciello
Marco Wittmann
Stoffel VandoorneHypercarPeugeot TotalEnergies
Peugeot 9X8
#94Paul di Resta
Loïc Duval
Maxime MartinLMGT3Team WRT
BMW M4 LMGT3
#46Valentino Rossi
Ahmad Al-Harthy
Tom van RompuyLMGT3TF Sport
Corvette Z06 LMGT3.R
#81Rui Andrade
Charlie Eastwood
Sarah BovyLMGT3Iron Dames
Lamborghini Huracán LMGT3 Evo2
#85Michelle Gatting
Rahal Frey

Waar kan ik de 24 Uur van Le Mans 2024 kijken?

Net als vorig jaar is de 24 Uur van Le Mans te zien via de lineaire televisie op RTL 7 en Eurosport 2. Daarnaast kun je afstemmen via de streamingsdiensten Videoland en via Discovery+, dat je als add-on kunt krijgen bij Amazon Prime. Wil je graag betalen, dan kun je de livestream kijken op de website van de organisatie.

Hoe is het weer in Le Mans?

Veel van het warme Franse zonnetje gaan de coureurs niet zien tijdens de race. Volgens de huidige weersvoorspellingen is het vanaf de start totdat het donker wordt erg bewolkt. Uit die wolken kunnen af en toe ook wat regendruppels vallen. Voor de nacht wordt geen regen voorspeld, maar de baan zal minder snel opdrogen wanneer de zon onder is.

Wanneer de zon opkomt, zou het nog steeds droog moeten zijn, maar richting het einde van de ochtend komt de regen terug. Het blijft dan bewolkt en regenachtig tot het einde van de race. Mochten deze voorspellingen uitkomen, dan krijgen we een bijzonder interessante 24-uursrace met verschillende wisselmomenten van regen- naar droogweerbanden. We vinden alles best, zolang er maar meer gereden wordt dan op de Nordschleife.

Programma van de 24 Uur van Le Mans 2024

Het Le Mans-weekend is al begonnen (pfff, ambtenaren). In totaal hebben de teams en coureurs veertien uur trainingstijd voordat het startschot wordt gegeven voor de 24-uursrace. Op woensdagavond is er een uurtje kwalificatie. De top acht van deze kwalificatie strijdt een dag later tijdens de Hyperpole om de pole-position.

Woensdag 12 juni
Eerste vrije training: 14:00 uur – 17:00 uur
Kwalificatietraining: 19:00 uur – 20:00 uur
Tweede vrije training: 22:00 uur – 00:00 uur

Donderdag 13 juni
Derde vrije training: 15:00 uur – 18:00 uur
Hyperpole: 20:00 uur – 20:30 uur
Vierde vrije training: 22:00 uur – 23:00 uur

Zaterdag 15 juni
Warm-up: 12:00 uur – 12:15 uur
Race: 16:00 uur

Reacties

  • John Daneels heeft op 14 juni 2024 geschreven:

    Cadillac 💪🏻💪🏻💪🏻❤️

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear