Weinig mensen weten dit, maar er gebeuren nooit meer crashes op de Nürburgring Nordschleife. Geen enkel circuit is zo veilig als het gevaarlijkste circuit ter wereld. Tenminste, dat kun je concluderen als je de grote Nürburgring-kanalen op YouTube bekijkt. Toch gek, want deze kanalen zijn groot geworden met compilatievideo’s en harkten miljoenen kijkers binnen met snoeiharde crashes op de Nürburgring.

Tot een paar jaar geleden mochten YouTube-kanalen elke crash die ze filmden, gewoon online zetten. Maar ongeveer drie jaar geleden scherpte de Nürburgring de regels aan voor de medialicentie. Deze licentie is verplicht voor YouTube-kanalen met meer dan 10.000 abonnees en bijvoorbeeld Instagram-accounts met meer dan 40.000 volgers.

In de nieuwe regels stond dat grote crashes tijdens Touristenfahrten (dus de openbare dagen) niet meer gepubliceerd mogen worden. Kleine botsinkjes mogen nog wel gewoon online worden gezet. De YouTube-kanalen houden het nu vooral op compilaties van bijzondere momenten, speciale auto’s en kleine slippartijtjes.

Mag je zelf filmen langs de Nürburgring?

Overigens is het voor jou als bezoeker niet illegaal om de Nürburgring te filmen. Dat kan vanuit de auto of als je langs de baan staat. Deze video’s zijn dan officieel voor privégebruik. Toch belanden ze natuurlijk weleens op YouTube en Instagram, waardoor er zo nu en dan toch nog een video opduikt van een pittige crash. Maar als je de beelden dus gebruikt om er zelf geld aan te verdienen, moet je een licentie hebben en aan de regeltjes voldoen.

Misschien is het beter dat er weinig crashes online staan

Jammer voor de ramptoeristen thuis, maar ergens snappen we de regels wel. De crashcompilaties halen altijd een groot bereik en belanden ook bij mensen die niets met de Nürburgring hebben. Die krijgen een verkeerd beeld van de Nordschleife en gaan er vervolgens weer iets van vinden. En je weet dat mensen met een mening de ergsten zijn. Voor je het weet gaat iemand zich ermee bemoeien en komen de dagen met openbare Touristenfahrten in het geding.

Lees meer: Waarom je geen F1 gaat zien op de Nordschleife

Om er dus voor te zorgen dat iedereen voorlopig nog voor een leuk bedrag op het mooiste circuit ter wereld mag blijven rijden, zijn er strenge mediaregels. Net als op elk circuit ter wereld gebeuren er op de Nürburgring ongelukken. Dat is nu eenmaal het geval bij circuitrijden, dat weet je. Alleen zullen de beelden veelal niet langer op het internet verschijnen. Niet openbaar, tenminste.

Golf GTI laat mooi zien wat je nooit moet doen op de Nürburgring

Golf GTI laat mooi zien wat je nooit moet doen op de Nürburgring

Aardig dat de bestuurder het even voordoet

Reacties

  • Gast heeft op 26 juli 2022 geschreven:

    Trumpisme op z’n Duits. Wat niet getoond wordt, bestaat niet meer. SMH

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear