Dat wil zeggen: bij ons heeft de Copen natuurlijk al tijden het tijdelijke voor het eeuwige verruild, is ie op bezoek bij de engeltjes en duwt tulpenbollen omhoog. Maar in zijn thuisland Japan is de Daihatsu Copen, dat open tweezittertje dat al snel akelige bijvoeglijke naamwoorden als 'guitig', 'kek' of 'koddig' oproept, springlevend. Dat blijkt wel uit een aantal nieuwe concepts dat Daihatsu binnenkort op de Tokyo Auto Salon introduceert.

Namen hebben ze (nog) niet, maar de eerste (die blauwe) is een bizar shooting brake-achtig dingetje dat ons nog het meest doet denken aan een BMW Z3 Coupé die per ongeluk in de kookwas terecht is gekomen. Mooi? Nou nee, maar dat was die Z3 ook niet en deze Copen is in ieder geval volstrekt uniek. Noem ons eigenaardig, maar we vinden 'm geweldig. 

Nummer twee (de rode) is een coupeetje dat ook al helemaal nergens op lijkt – in de positieve zin des woords. Alsof een Ford Puma en een Audi TT er na een heel erg uit de hand gelopen nacht achter komen dat ze in hetzelfde bed hun giga-kater aan het uitslapen zijn. Ofzo. Ook deze is eerder karikaturaal dan mooi, maar daarom niet minder vermakelijk. Over de motorisering wordt trouwens nergens gerept, maar het zal ongetwijfeld dat 68 woestverscheurende pk's sterke driecilindertje uit het origineel zijn.

De derde, die gele schets, is weer wat lastiger, maar een open terreinroadstertje: je moet er maar op komen. Tijdens de afgelopen Tokyo Motor Show boenderden we min of meer perongeluk de Daihatsu-stand op en waren toe al stomverbaasd over de hoeveelheid ongelooflijk leuke en praktische autootjes die het merk er had staan (tussen, toegegeven, een stel gruwelen dat van de Saw-films Telekids-materiaal maakt, maar goed). 

Wij zijn stellig van mening dat Daihatsu te vroeg van de Europese markt gehaald is. Sterker nog: Daihatsu moet gewoon terugkomen. Toyota (immers grootaandeelhouder): doe er wat aan! En anders doen we het verdorie desnoods zelf. Actie!

 

Reacties