De Dakar Rally is afgelopen voor hij goed en wel begonnen is. De organisatie kon de veiligheid van de deelnemers en alle mensen die zich om zo’n evenement heen begeven niet langer garanderen en besloot de hele boel af te blazen. Directe aanleiding is de toestand in Mauretanië, waar 24 december 4 Fransen werden vermoord door een aan Al-Qaida gelieerde terreurgroep. Daarnaast heeft de organisatie bedreigingen ontvangen die deden vermoeden dat de rally zelf nog wel eens het doelwit van een terroristische actie zou kunnen worden. In Mauretanië zouden 9 etappes verreden worden. Hoewel de Mauretaanse regering 2.000 soldaten had toegezegd om de karavaan te begeleiden, achtte de organisatie het risico niet verantwoord.

Hoewel het in Afrika in de dertig keer dat de Moeder van alle Rally’s verreden werd nooit allemaal pais en vree is geweest, en er in eerdere edities al etappes werden geschrapt omdat de veiligheid in het gedrang kwam, is dit de eerste keer dat de hele rally wordt gecancelled. En meteen de laatste, als het aan de organisatie ligt: “De Dakar is een symbool en niets kan symbolen vernietigen. Het cancellen van de 2008-editie brengt de toekomst van de Dakar Rally niet in gevaar. Het organiseren van een nieuw avontuur in 2009, voor allen die een passie hebben voor off road racen, is de uitdaging die de organisatie in de komende maanden op zich zal nemen, trouw aan haar betrokkenheid en haar passie voor sport,’ aldus de organisatie.

In Lissabon, waar de rally morgen zou beginnen, vechten begrip en teleurstelling om voorrang. ‘Maandenlang werk je toe naar deze wedstrijd, alles zet je er voor opzij. Zelfs met de kerstdagen waren we nog aan het sleutelen aan de truck en dan hoor je vlak voor de start dat het niet doorgaat. Het is ongelooflijk. Maar ik leg me erbij neer. Veiligheid voor alles, zo reëel moet je wel zijn’, zo laat Dakar-winnaar Hans Stacey weten op de website van De Telegraaf.

Reacties