Dartz – je weet wel, dat maffe Litouwse merkje van die Promzebrompompom Hummer-verpletteraar en Batmobile-liefdesbaby – heeft de taak op zich genomen om een geheel nieuw soort SUV op de markt te gaan brengen. Het moet een op maat gemaakte, capabele, veilige, voor de stad geschikte offroader worden met een respectabele naam. Hoe noem je zoiets? Een BNUDS natuurlijk: Bespoke, Noble, Urban, Desert, Safety. Logisch.

Voor hun eerste BNUDS roept Dartz de hulp en expertise in van het Duitse Saxon Auto Manufaktur, ook wel SAM genoemd. De auto gaat heten… zit je er klaar voor?… Dartz-SAM Nagel Dakkar. Nagel Dakkar, ja. Je zou ‘m moeten kunnen kopen vanaf een eurootje of 250.000, mits je er op tijd bij bent, want Dartz maakt er in eerste instantie maar tien per jaar. Ze verwachten dat ie daardoor zo ontzettend bijzonder zal blijven, dat hij andere ‘super-SUV’s’ zoals de niet-exclusieve Porsche Cayenne en de niet-bestaande Spyker D12 makkelijk voor moet kunnen blijven op street cred-gebied. Welja.

De Dartz-SAM Nagel Dakkar BNUDS wordt aangedreven door een bekende Mercedes-motor, namelijk de 5,5-liter biturbo AMG V8, maar dan met 650 pk. Dat dat voldoende moet zijn om snel van je plek te komen, zelfs met een BNUDS, geloven we best. Maar zou het ook genoeg zijn om à la Men in Black het geheugen van omstanders te wissen, zodat je je gezicht daarna nog kunt vertonen?

Reacties

Meer van TopGear