Banden zonder lucht kunnen ook niet lek gaan. Het klinkt als een mooie excuus van een stagiair die vergeten is om ventielen te plaatsen in de velg, maar in werkelijkheid is dit het grootste verkoopargument van Michelin. Al een flinke tijd werkt de bandenboer aan banden zonder lucht en vorige week gingen de eerste auto’s met luchtloze banden de weg op.

Michelin noemt de banden Uptis, wat staat voor Unique Puncture-proof Tire System. Inderdaad, de band die niet lek kan. Het Franse La Poste stuurde vorige week de eerste drie bezorgbussen de weg op met de Uptis-banden. Aan het einde van 2024 moeten er veertig busjes rondrijden met de luchtloze banden van Michelin.

De banden hebben dus geen lucht, maar een structuur die de dempende werking overneemt. We hadden verwacht dat de wang van de band alleen open zou zijn bij demonstratiebanden, maar blijkbaar blijft de structuur zichtbaar. We zijn benieuwd wat het doet met de balans en de demping als er modder of sneeuw in de banden komt.

Voor wie is de band bedoeld?

De banden zonder lucht zijn op de eerste plaats bedoeld voor lichte bedrijfswagens en met name bezorgdiensten. Een lekke band kost deze bedrijven een hoop geld, en op deze manier blijft het wagenpark meer in beweging. In Singapore moeten vijftig busjes op de luchtloze band rijden tegen het einde van dit jaar.

Met alle kennis en data wordt de Uptis-band klaar voor productie gemaakt. Of de band ooit naar de particuliere markt komt, is nog niet bekend. Ook zijn er geen prijzen bekend van wat de band zonder lucht van Michelin moet kosten.

Advertentie

Reacties

 • Foekie heeft op 7 juli 2023 geschreven:

  Had al veel eerder gemoeten veel leed bespaard en euries.

  Reageer
 • Hans heeft op 6 juli 2023 geschreven:

  Er is weer erg veel azijn gezopen. Reacties van de pers op de eerste stoomtrein en de eerst automobiel, enz enz. Ga je eerst ergens in verdiepen, voor het roeptoeter. Zieltogende.

  Reageer
 • Johan heeft op 6 juli 2023 geschreven:

  Meteen weer kritiek, wacht nou de resultaten af voordat je oordeelt.

  • Hans heeft op 6 juli 2023 geschreven:

   Inderdaad.

   Reageer
  Reageer
 • Longjack heeft op 6 juli 2023 geschreven:

  Te mooi om waar te zijn en niet 30 maar 1000 jaar geleden hadden ze al luchtloze banden maar toen van hout

  Reageer
 • Teun heeft op 6 juli 2023 geschreven:

  Ik weet nog dat ik zo’n 30 jaar geleden een ‘kijk’ aan het lezen was over deze band van Michelin. 30 jaar! Toen zag hij er exact zo uit, en had Michelin er hetzelfde kontverhaal bij, ‘bijna klaar ‘, …30 jaar. Waarom zo lang?

  Reageer
 • Jannes heeft op 6 juli 2023 geschreven:

  Ik ben benieuwd wat er tussen de open structuur zit. Lucht?

  • Nox95 heeft op 6 juli 2023 geschreven:

   Grapjas. Ja, totdat hij vol zit met modder aan een kant en op de snelweg je vullingen uit je kiezen klapperen.

   • Longjack heeft op 6 juli 2023 geschreven:

    Te mooi om waar te zijn en niet 30 maar 1000 jaar geleden hadden ze al luchtloze banden maar toen van hout

    Reageer
   Reageer
  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Advertentie