Niet alle nieuwe modellen zijn verzonnen aan de hand van marktonderzoek en goedgekeurd door accountants. Soms zijn het medewerkers die stoute schoenen aantrekken en zelf iets bouwen. Zo werkten Mazda-medewerkers in hun vrije tijd aan de motor van de RX-8 en pas toen ze iets hadden dat werkte, gingen ze naar de hogere bazen. En wat dacht je van de BMW 3-serie Touring? Die is gemaakt door een medewerker in zijn vrije tijd. Het was zelfs de eerste stationwagen van BMW.

De stationwagen bestond al eventjes, maar BMW zag in de jaren ’80 niet heel veel brood in een familiebak. Max Reisböck was een ingenieur bij BMW die graag met zijn vrouw en twee kinderen op vakantie wilde, maar de 3-serie net even te krap vond. Dus kocht hij een gecrashte BMW 323i en ging hij aan het werk. In zes maanden tijd bouwde hij de eerste BMW 3-serie Touring ter wereld.

Wat Reisböck in feite deed, was het naar achteren verplaatsen van de bestaande C-stijl. Iets wat de designers van de auto nooit zo bedoeld hadden, maar het werkt. Zo bleef ook de befaamde Hofmeister-knik bij de achterste ruit behouden en kreeg de Touring zijn kenmerkende uitstraling. Voor het glas pakte hij de ruit van een coupé om die een stukje bij te snijden, zo meldt eBay Motors.

Na een vakantie met zijn gezin ging Reisböck met zijn auto naar het werk. De raad van bestuur was onder de indruk van zijn bouwsel en vroeg of ze de auto een tijdje mochten lenen om te kijken of hij in productie genomen kon worden. Het antwoord op die vraag weet je inmiddels. De grootste aanpassing voor serieproductie was het verlengen van de kofferklep tot de achterbumper, verder veranderde er weinig aan het ontwerp.

De BMW 3-serie Touring was geboren en het was tevens de eerste stationwagen van BMW zelf. Hadden we zonder Reisböck nooit een stationwagen van BMW gehad? Ongetwijfeld wel, maar wellicht pas veel later en waarschijnlijk geen E30 Touring. Het duurde na de introductie van de auto nog 40 jaar voordat BMW de eerste M3 Touring zou uitbrengen.

Advertentie

Reacties

 • Jos heeft op 11 september 2023 geschreven:

  Geen Hoffman maar Hofmeister-knik

  Reageer
 • Lyts heeft op 10 september 2023 geschreven:

  Piet Oldenhof, bedoel je ???

  Reageer
 • Marcel Kok heeft op 10 september 2023 geschreven:

  Jullie zouden eens moeten informeren bij de Firma Luchjenbroers in Emmen daar hebben ze een 3 deurs Touring gebouwd nog voor de ingenieur van BMW !!!!

  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Advertentie