Wat een ellende de laatste tijd voor Toyota. Zijn ze zomaar in één klap van het meest betrouwbare naar het meest griezelige merk gegaan. Niet alleen blijkt dat hun gaspedalen soms wel eens blijven hangen, de Japanners bleven er ook lange tijd angstvallig stil over. Maar het is tijd voor actie, dat hebben ze nu wel door.

Niet alleen heeft het merk de productie in de VS volledig stopgezet, er wordt nu ook begonnen met een grootscheepse terugroepactie. Wereldwijd, wel te verstaan, want ook sommige Europese modellen – te weten de iQ, Yaris, Corolla, Auris, Verso, Avensis, RAV4 en sommige Aygo’s - zijn getroffen door de kleverige pedaaltjes. Sterker nog, ook Peugeot en Citroën (Aygo-broertjes 107 en C1) moeten aan de bak.

Eigenaren van de betreffende auto’s, zo’n 1,8 miljoen in heel Europa, krijgen binnenkort bericht dat ze even langs de dealer moeten komen voor een paar nieuwe onderdelen in het gaspedaalmechanisme. Over de hele wereld gaat het om 7,7 miljoen auto’s.

Dit hele ‘throttlegate’-schandaal doet het voorheen vlekkeloze imago van Toyota geen goed. Zo duiken er in de VS overal berichten op dat de consumentenbond de auto’s niet langer aanbeveelt, dat verhuurbedrijven de Camry’s en Corolla’s terugtrekken uit hun pool en dat andere merken, zoals GM en Hyundai, er leuk op inspringen door korting te geven aan bezorgde Toyota-eigenaren.

Ons advies: lekker blijven kopen, die Toyota’s. Ze zijn ineens een stuk spannender.

Reacties

Meer van TopGear