Kijk eens heel goed naar de foto’s, wat zie je? Nee, kijk nou eens beter. Zei je een auto? Dan zit je er volgens Volvo voor de helft naast. De gloednieuwe en volledig elektrische Volvo EX90 is volgens het merk aan de ene kant een zevenzits SUV en aan de andere kant een doorontwikkelde computer op wielen. Wij zien toch echt nog steeds een auto.

Volgens de grote baas van Volvo betekent de EX90 het begin van een nieuw tijdperk voor Volvo. ‘De Volvo EX90 is een statement voor waar we zijn en waar we naar toe gaan. Het is de eerste Volvo die werkelijk wordt gedefinieerd door zijn software en deel uitmaakt van een breder ecosysteem waarbinnen hij verbinding kan maken met je woning en andere apparaten. De Volvo EX90 markeert in veel opzichten de start van iets nieuws voor Volvo’, zegt Jim Rowan

De SUV kan al volledig zelfstandig rijden

Het computergedeelte van de EX90 zit hem onder meer in nieuwe camera’s en in radar- en lidarsensoren. Zo kan hij een 360-graden foto van maken van de buitenwereld en obstakels spotten die honderden meters verderop zijn. Ook op de snelweg, dag en nacht. Uiteraard checkt de Volvo of je nog wel zit op te letten achter het stuur en indien nodig belt hij iemand voor je.

Voorlopig kan de Volvo EX90 niet autonoom rijden, maar dat zit er wel aan te komen. Het Zweedse automerk zegt dat de hardware klaar is voor zelfstandig rijden. Zodra de overheden instemmen, kan er via een over-the-air update software geïnstalleerd worden die dat mogelijk maakt. Voor nu moeten we het doen met een verbeterde versie van Pilot Assist en helpt de EX90 je bij het wisselen van rijstrook.

Specificaties van de Volvo EX90

De Volvo EX90 komt in twee versies: Twin AWD en de Twin Performance AWD. Allebei krijgen ze twee elektromotoren en een flinke batterijpakket van 107 kWh. De actieradius van de standaard is 585 kilometer en bij de Performance is ie een verwaarloosbare 5 kilometer kleiner.

Dat is overigens als je rustig rijdt. Want als je het vermogen van de Volvo EX90 Performance aanspreekt, zullen de kWh’tjes snel verdwijnen. De twee elektromotoren zijn samen goed voor 517 pk en 910 Nm. Daarmee doet de 2.828 kilo zware Performance er 4,9 seconden over om van 0 naar 100 km/u te gaan.

De prijs van de Volvo EX90 en EX90 Performance

De standaardversie EX90 doet het met 408 pk en 770 Nm. Het sprintje naar 100 duurt een seconde langer. Het 250-kW snelladen zorgt ervoor dat de batterij binnen een half uur van 10 naar 80 procent kan opladen. In Nederland beginnen de prijzen van de Volvo EX90 bij de 102.295 euro. Voor de Performance ben 107.495 euro kwijt.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)