De onveiligste auto's van 2020

Of eigenlijk de slechtste van de beste

onveiligste auto's van 2020 Hyundai i10 in de duinen
Foto('s): Hyundai

Je kunt de oliebollen al bijna ruiken (indien niet: tijd om je hersenen te kriebelen met een wattenstaafje), wat betekent dat het jaar er bijna op zit. Traditiegetrouw gaan we je doodgooien met lijstjes van alles uit 2020. Zo ook de onveiligste auto’s van 2020, zoals ze getest werden door de EuroNCAP. Het testinstituut publiceerde zojuist het laatste zwikje resultaten. Echt onveilige auto’s voor Europa zitten er niet tussen. Zie dit lijstje dan ook als de slechtste van de beste.

Hyundai i10 – 3/5 sterren

Hyundai i10 op de wegFoto('s): Hyundai

De Hyundai i10 is volgens de EuroNCAP niet alleen de onveiligste auto voor de inzittenden (69 procent), het is met een score van 52 procent de minst vriendelijke auto voor voetgangers. Oh, en van alle geteste auto’s in 2020 is de i10 het onveiligste voor kinderen (75 procent). Daarnaast zijn de veiligheidssystemen ook het slechtst (59 procent). Uiteindelijk geeft de EuroNCAP maar drie van de vijf sterren aan de stadsrakker. Het is daarmee de onveiligste auto van 2020, volgens de testfirma.

Honda e – 4/5 sterren

elektrische Honda EFoto('s): Honda

De kleine Honda E komt op de tweede plaats van de onveiligste auto’s van 2020. Hoewel kinderen met 82 procent veiligheid nog best goed zitten, schiet de elektrische hatchback te kort als het gaat om de veiligheidssystemen (65 procent) en de voetgangersveiligheid (62 procent). Qua veiligheid voor de inzittenden komt de Honda e met 76 procent ook op de tweede plaats van onveiligste auto’s van 2020. De Honda Jazz is trouwens de op twee na veiligste geteste auto van 2020.

Kia Sorento – 5/5 sterren

Kia Sorento Hybrid 2020: 1e rij-indrukFoto('s): Kia

Kia stuurde een trots bericht eruit dat de nieuwe Sorento de maximale score van vijf sterren behaalde in de EuroNCAP. Dat klopt zeker, maar de SUV verdient alsnog de derde plek in dit lijstje, qua veiligheid voor de inzittenden (82 procent) en voetgangersveiligheid (63 procent). Dat een auto met vijf sterren op de derde plek van onveiligste auto’s van 2020 terechtkomt, geeft eigenlijk vooral aan hoe veilig nieuwe auto’s zijn. Niemand zal de Sorento een onveilige auto durven noemen.

Audi A3 – 5/5 sterren

Audi A3 Sportback 2020Foto('s): Audi

De Audi A3 en de Seat Leon staan op hetzelfde platform, maar toch scoort de Audi A3 minder goed. Dat komt doordat het design van de Leon wat aardiger is voor de schenen van plots overstekende voetgangers (71 tegen 68 procent). Bovendien zijn de inzittenden van de Leon net wat beter beschermd, met 92 procent tegenover de 89 procent van de Audi. Allemaal slap geëmmer in de marge, dus eigenlijk. Het beste advies is om gewoon niet te crashen.

Land Rover Defender – 5/5 sterren

Land Rover Defender 110 First Edition P400Foto('s): Land Rover

Ook hier geldt: superveilig ding. Wat had je ook verwacht met zo’n tank van een auto. Het is wel de op vier na onveiligste auto die de EuroNCAP testte in 2020. Het rijdende flatgebouw scoorde het minst op veiligheid voor kwetsbare weggebruikers, met een scoren van 71 procent. Hadden we ook wel kunnen voorspellen.

De veiligste auto van 2020

Volkswagen ID3 (wit 2020)Foto('s): Volkswagen

Nu ben je vast benieuwd wat de veiligste auto van 2020 is. Dat is de Volkswagen ID.3. De elektrische Volkswagen gooide hoge ogen met de veiligheidssystemen (88 procent) en de veiligheid voor kinderen (89 procent). De auto met de beste veiligheid voor de inzittenden is de Seat Leon met 92 procent. De Honda Jazz is het liefst voor overstekende mensen met een score van 80 procent. Het advies blijft: wordt niet aangereden door een auto.

Reacties
  1. J. de Haan zegt op 12 december 2020 om 20:58:

    De Citroën C6 kwam er volgens mij destijds ook prima uit. Nu helaas niet meer leverbaar!

  2. Mike zegt op 10 december 2020 om 21:24:

    Moeilijk he, optellen

Geef een antwoord

(verplicht)

Het nieuwste van TopGear

Autonieuws

TopGear Nederland

Automerken