Hier in Noordwest-Europa hebben we geen zandduinen die de zon verhullen, noch rotsige woestijnen die tot voorbij de horizon reiken. We hebben nou eenmaal gewoon een heuvel of twee, wat brede zandstranden en veel files. Des te opvallender, dus, dat Sam Sunderland – een 27-jarige man uit het Engelse Dorset – geen enkel bot brak en won van ’s werelds beste rijders gedurende 9.000 ruige kilometers over Zuid-Amerikaans terrein, door Paraguay, Bolivia en Argentinië. De winnaar Dakar 2017 eindigde 33 minuten voor de nummer twee – met een eindtijd van 32 uur, 6 minuten en 22 seconden. Hij reed op een KTM 450 Rally, waarvan het zadel nu slijtageplekken vertoont.

Het was Sunderlands derde poging om de Dakar te rijden. Zowel in 2012 als in 2014 moest hij geblesseerd opgeven. Zijn reactie is daarom begrijpelijk: ‘Toen ik over de finish kwam, had ik mijn emoties niet onder controle. De afgelopen zes dagen rustte er veel druk op mijn schouders, maar het gevoel nu is onbeschrijfelijk. Ik wil vooral mijn team bedanken – de motor is van start tot finish geweldig geweest.’

Maar wat is het geheim van de winnaar Dakar 2017?

Hij vervolgt: ‘Er zijn veel snelle mannen die het potentieel hebben om deze race te winnen – de truc is het om geen fouten te maken.’ Hoe bescheiden. Wat de winnaar Dakar 2017 vergeet te vertellen, is dat hij gedurende het twee weken durende evenement voor nogal wat extreme uitdagingen kwam te staan: temperaturen tussen de 40 graden en vrieskou, hoogtes tot 4.500 meter, slagregens, overstromingen en aardverschuivingen die een heel dorp wegvaagden en de teams 24 uur gevangenhielden. Toch wat anders dan een ritje langs de Noordzeekust.

Advertentie

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear

Advertentie