Mooie reden om vanavond een frikandel speciaal te bestellen: het is voor een goed doel. Want het oude vet kan zomaar hierna in een van de vrachtwagens van de Action belanden. Van de ruim 700 vrachtwagens gaan 150 stuks over op biodiesel met de naam HVO 100. Dit staat voor Hydrotreated Vegetable Oil, dat onder meer uit gebruikt frituurolie bestaat.

Biobrandstof krijgt vaak het kritiek te horen dat er planten gebruikt worden waar ook mensen mee gevoed kunnen worden. ‘Om elk risico uit te sluiten dat de productie van HVO bijdraagt aan ontbossing, heeft Action ervoor gekozen om een product te gebruiken dat 100% gegarandeerd is geproduceerd uit gerecyclede plantaardige oliën, zoals gebruikte frituurolie’, meldt de Action.

Ruikt de diesel naar frituurolie?

Volgens de Action zorgt de HVO voor 90 procent minder uitstoot dan reguliere diesel. De prulariawinkel meldt over een eerdere test met de peut: ‘De vrachtwagens presteerden vergelijkbaar of zelfs beter op HVO 100, er was minder geur bij het tanken en het brandstofverbruik nam niet toe.’

HVO-merken Traxx en Neste melden ook dat de biodiesel geurloos is. Andere verkoper Van Kessel meent zelfs dat het daarom beter is dan normale diesel: ‘Geen vervelende dieselgeurtjes meer voor uw medewerkers en omwonenden.’ De vrachtwagens van de Action zullen dus niet naar Cafetaria Het Hoekje ruiken als ze langsrijden op frituurolie.

Overigens liet Robert Downey Jr. in het programma Downey’s Dream Cars pas een oude Mercedes ombouwen om op biodiesel te lopen (over het algemeen hoef je je dieselauto niet om te bouwen om op HVO te draaien). De biodiesel die daar gebruikt werd, zorgde volgens de acteur wél voor frituurlucht uit de uitlaat. Maar die peut zal net even anders zijn.

Advertentie

Reacties

 • Gerrit heeft op 12 juli 2023 geschreven:

  Ik reed 20 jaar geleden al op zonnebloemolie, dat was goedkoper per liter dan dieselolie aan de pomp ik kocht het bij de ALDI de prestaties van de motor waren gelijk aan die van dieselolie.

  Reageer
 • Herman heeft op 12 juli 2023 geschreven:

  Dat scheelt. Er lopen daat al genoeg van die mensen rond die er uit zien en ruiken alsof ze alleen uit de frituur eten, Schültenbrau drinken en shag roken.

  • Peter heeft op 12 juli 2023 geschreven:

   Idd treurige winkel vol met treurige mensen die treurige troep uit China kopen. Pijnlijk maar waar.

   Reageer
  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear

Advertentie