De tellers van BMW’s zijn al sinds de jaren zeventig rood verlicht. Het is niet felrood, maar een beetje zacht en naar het oranje toe. Heel kenmerkend, maar wist je dat er ook een goede reden was waarom de tellers deze specifieke kleur hebben? Luister en huiver: dit is waarom de tellers van BMW al sinds de jaren zeventig rood licht geven

Er is een wetenschappelijke reden achter de rode tellers. Het zichtbare spectrum van licht is een golflengte die wordt uitgedrukt in nanometers. Het spectrum loopt tussen ongeveer 400 nanometer (violet) en 750 nanometer (rood). De kleur van BMW’s tellers is 605 nanometer, dit schijnt de perfecte golflengte te zijn voor in de nacht.

Waarom de tellers van BMW rood licht geven

In je oog zitten fotoreceptoren die ‘kegeltjes’ en ‘staafjes’ worden genoemd. De staafjes kunnen de kleur rood niet onderscheiden en worden daardoor niet verblind door het licht van de tellers in de hoek van je blikveld. Hierdoor hoeven je ogen niet bij te stellen als je even naar je tellers kijkt en daarna weer omhoog in de nacht. Kijk maar eens naar een wit smartphonescherm in het donker, dan snap je wat we bedoelen.

De kegeltjes zien rood juist heel goed en daarom is er minder licht nodig om de tellers te zien als je ernaar kijkt. De tellers hoeven hierdoor niet zo fel te zijn, wat weer helpt met het zicht naar buiten. Veel militaire schepen gebruiken een soortgelijke rode tint voor de instrumenten.

Modernere BMW’s hebben tegenwoordig veelal een digitaal instrumentarium, waarbij er minder trouw aan de traditie van het oranje licht wordt vastgehouden. Wel kun je altijd nog rode details ontdekken in de tellers.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear