Nee, luister. We zeggen niet dát je een Multipla-genocide moet begaan (we knipogen niet, dat is een zenuwtrekje). We zeggen alleen dat niet iedereen het een slecht idee zou vinden. Dus stel, hypothetisch gezien, je zou het willen doen: wat zou het kosten om alle Fiat Multipla’s te vernietigen?

In de gegevens van RDWdata.nl tellen we net geen 2.900 Multipla-kentekens. Van alle occasions die er op dit moment te koop staan, is de gemiddelde prijs iets boven de 2.000 euro. Er zullen nog wat Fiat Multipla’s zonder kenteken rondzwerven én er zullen verkopers zijn die sentimentele waarde bij de prijs optellen. Laten we dus iets hoger gaan zitten voor de onverwachte kosten. Plus dan blijft er geld over voor de daadwerkelijke vernietiging.

Wat kosten alle Nederlandse Multipla’s?

De totale waarde van alle Fiat Multipla’s in Nederland is zo’n 7.000.000 euro. Dus als elke Nederlander 41 cent doneert, hebben we genoeg geld om elke Fiat Multipla op te kopen. Of 7 miljoen Nederlanders slechts 1 euro. Nogmaals: we zeggen niet dat je het moet doen. We zeggen alleen dat een crowdfunding-actie op een willekeurige crowdfunding-website binnen tien minuten is op te zetten.

En stel dat je dit nu gaat doen (en nogmaals: we zeggen niet dat je het moet doen; negeer ons knikkende hoofd), bewaar er dan een stuk of tien voor het museum. Als herinnering waar we als mensheid toe in staat zijn. En dat we in de toekomst moeten oppassen om niet in herhaling te vallen. En omdat de Fiat Multipla in het jaar 2000 TopGears Auto van het Jaar was. En ja: we staan achter deze keuze.

Want het is niet dat we nu zo’n hekel hebben aan de Fiat Multipla. Sterker nog: we vinden ‘m best sympathiek. Maar zijn uiterlijk is gewoon niet goed voor de volksgezondheid. Zie het als een dropje voor het slapen gaan. Of een druppeltje sterke drank geven aan een baby. Of treffender: zie de Fiat Multipla als een oude, vervuilende diesel – hij is gewoon niet meer van deze tijd. En we moeten een goede wereld achterlaten voor de volgende generatie. Je mag ‘m in het museum bekijken. Als je durft.

Reacties

 • Henk heeft op 12 maart 2018 geschreven:

  Yep. Dit ga ik doen. Daarna die alle autos van diehele lijst die jullie laatst gemaakt hadden?

  Reageer
 • trixie heeft op 5 maart 2018 geschreven:

  goed idee, dat drijft de prijs lekker op. wacht even tot ik er een paar gekocht heb als investering.
  doen we daarna dezelfde actie voor de BMW X6?

  Reageer
 • Chris heeft op 5 maart 2018 geschreven:

  Ik vind de Toyota Prius veel lelijker,en die rijden vaak asociaal lang links op de snelweg. Laat die eerst maar verdwijnen.

  Reageer
 • Turbo Polyp heeft op 2 maart 2018 geschreven:

  7.000.000 miljoen euro? Dus 7 miljoen miljoen euro wat weer 7 biljoen euro is? Da’s best prijzig!

  • Jens heeft op 3 maart 2018 geschreven:

   Ja, best prijzig. Totdat je ziet dat er 7,442 miljard mensen op de aarde zijn en geloof TG dat het het geld waard is.
   Doneren kan waar? Ik doe mee!

   Reageer
  Reageer
 • T Schiltmans heeft op 2 maart 2018 geschreven:

  Waar kan ik mijn geld doneren? Ik heb ze graag van de weg af.

  Reageer
 • p van den bemt heeft op 2 maart 2018 geschreven:

  Ja. Dit is echt een kwestie waar heel veel Nederlanders zich druk om maken.

  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear