Je mag van de Fiat Multipla vinden wat je wilt, maar je moet toegeven dat ie een verrijking is van de autogeschiedenis. Alleen al omdat het een onuitputtelijke bron is van vermaak. Jammer dus voor de inwoners van de Verenigde Staten dat – hoewel ze via het internet best mee kunnen lachen – zij de Fiat Multipla moesten missen. Tot dit jaar, tenminste.

Om de lokale economie te beschermen, mogen Amerikanen geen auto’s importeren die jonger zijn dan 25 jaar. Zo moeten de inwoners wel bij lokale dealers hun auto’s kopen in plaats van dat ze ze goedkoper over de grens halen. Maar als de auto’s de leeftijd van een kwarteeuw zijn gepasseerd, dan mogen ze vrij de grens over. Dus ook de Fiat Multipla, die dit jaar 25 jaar oud is geworden. Gefeliciteerd nog, trouwens.

Helaas komt het zilveren jubileum van de Fiat Multipla net een paar jaar te laat. Eerder brachten we al het vervelende nieuws dat de eigenzinnige MPV aan het uitsterven is. In Nederland staat er maar heel zelden eentje te koop van vóór de facelift en ook in het buitenland moet je flink zoeken naar een goed exemplaar. En als je al de moeite neemt om er eentje naar de VS te halen, dan wil je wel een nette.

In Italië zul je vast nog kunnen slagen voor een oudje, want daar zie je ze nog veel rijden. Ga er maar eens op letten als je er bent. Het gros is ingezet als puur gebruiksobject, waarbij de bumper van een andere auto fungeert als parkeersensor. Anderzijds: je mag best wat moeite doen om de perfecte cultauto te vinden om naar de VS te halen.

Leuk businessidee?

Als je een bosje Fiat Multipla’s bij elkaar weet te sprokkelen, dan kun je misschien een leuk bedrijfje opzetten in de VS. Zeker weten dat er genoeg gekken zijn die vanwege de internetfaam een dagje zo’n ding van je willen huren. Misschien juist als het een uitgeleefde diesel is, dat is al helemaal bijzonder aan die kant van de aardbol. We zien de commissie wel tegemoet.

Advertentie

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Advertentie