Computerbedrijfje Apple lanceert de eerste iMac, Celine Dion staat bovenaan de hitlijsten met My Heart Will Go On en Ford wil Volvo overnemen voor bijna 5 miljard euro. We hebben het natuurlijk over het jaar 1998. Maar het grootste nieuws uit dat jaar is natuurlijk het nieuwe model van Fiat. Een gezinsauto genaamd Multipla heeft niet twee, maar drie stoelen voorin. Ontwerper Roberto Giolito is maar wat trots op de 3+3 stoelverdeling.

Ook 25 jaar later hebben we het nog geregeld over de Multipla. Niet op de manier zoals Giolito het bedoeld had denken we, maar toch. De gezinsauto is nu een halve Abraham en dat mag gevierd worden. De Heritage-afdeling van Stellantis zet Roberto Giolito aan het werk om nog één exemplaar van de auto te bouwen, de Fiat Multipla 6×6.

Zes stoelen voor zes verschillende personen

Overigens is Giolito binnen Stellantis doorgegroeid naar het voorzitterschap bij Stellantis Heritage. Voor de verjaardag van de Multipla stoft Giolito zijn penselen graag af. Hij tekent de auto zoals je die kent, maar geeft daarbij aan wie er in de auto horen. De zes figuurtjes staan voor ‘de zes manieren van waarnemen’ volgens de ontwerper. Je ziet de tekening trouwens ook op de motorkap.

Fiat Multipla 6x6

De zes figuren zijn: de avonturier, de baby, de manager, de vrouw die aantrekkelijk is voor een elegante man, de monnik en de jonge hippie. ‘Het is een vrolijk eerbetoon in typische Fiat-stijl voor een model dat nog steeds interesse aantrekt en nieuwe manieren van het vervoeren van mensen aanspoort’, gaat Giolito verder.

De Fiat Multipla 6×6 is van 17 tot 19 november te zien op de autobeurs van Milaan. Hierna wordt de auto verkocht ‘aan een verzamelaar die gepassioneerd is door fantasierijk en onconventioneel Italiaans design’, zegt Stellantis. Dit lijkt ons geen lijstje waar je aan moet voldoen om te mogen bieden, maar een omschrijving van degene die al heeft betaald voor de laatste Multipla. Jammer, anders hadden we nog een leuk bod kunnen uitbrengen.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear