Je hoeft geen rasechte chauvinist te zijn om trots te zijn op Donkervoort. Het kleine bedrijfje triomfeert, ondanks dat de overlevingskans voor kleine Nederlandse autobouwers praktisch nul is. En dat is niet onopgemerkt gebleven bij de Europese Unie.

Samen met nog vijftig inzendingen in Nederland waren ze in de race voor de ‘European Innovation Grant in High-Tech Materials and Advanced Manufacturing Technologies’. Pakkende titel, niet? Het is een geldinjectie van de EU om innovatieve ideeën en technieken te steunen. Donkervoort won met nog twee andere bedrijven, en krijgen zo een (gezamenlijk) bedrag van 5,1 miljoen euro.

Ze wonnen met de techniek Ex-Core. De techniek versnelt de productie van koolstofvezel en geeft meer vrijheid in de vormen van de objecten. Donkervoort gebruikt Ex-Core voor bijvoorbeeld deuren en de scharnieren.

De Europese Unie ziet het als een techniek die toegepast kan worden in de volgende generatie lichte personenauto’s. En hoe lichter de auto, des te lager de CO2-uitstoot. Door de techniek verder te ontwikkelen, kan Ex-Core ook toegepast worden door grote autofabrikanten.

Zo heeft een kleine Nederlandse autobouwer een gunstig effect op de CO2-uitstoot en de luchtkwaliteit in Europa. Wie heeft een Nederlands elftal nodig om ons oranje-gevoel aan te wakkeren?

Andere winnaars

Samen met Donkervoort won Avantium, een bedrijf dat werkt aan een biologisch afbreekbare materiaal voor de frisdankfles en verpakkingsmaterialen. En Media Distillery, een bedrijf dat werkt met kunstmatige intelligentie om video-opnames op het juiste moment laten starten.

Advertentie

Reacties

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer

Meer van TopGear

Advertentie