Draag geen winterjas in de auto

Om meerdere redenen

Mazda CX-5 achterlicht
Foto('s): Mazda

De dierentuin in Arnhem haalt zelfs de pinguïns naar binnen, zo koud is het momenteel in Nederland. En hoewel stekkerauto’s winnen aan populariteit, kan het gros van de auto’s niet voorverwarmen. Dat betekent sneeuwruimen en een ijskoude auto. Erg verleidelijk dus om met de winterjas in de auto te stappen, maar slim is het niet. Het dragen van een winterjas in de auto is namelijk best onveilig.

Het dragen van een winterjas in de auto is namelijk best onveilig. Dit mes van narigheid snijdt aan twee kanten. Al bij een crash van 16 km/u kan het dragen van een winterjas voor meer letsel zorgen, zo meldde het Duitse ADAC. Als je de straat uit rijdt is het dus al gevaarlijk. Dat komt door de ruimte tussen de gordel en het lichaam die de vulling van een winterjas creëert. Een riem moet strak langs het lichaam zitten, anders kan hij zijn werk niet goed doen.

Het tweede probleem is de bewegingsvrijheid. Een winterjas bemoeilijkt het snel reageren achter het stuur. Zeker met slechte weersomstandigheden en glad wegdek wil je razendsnel kunnen uitwijken of de slip corrigeren. Door de dikke gevoerde mouwen is dit lastiger. In woonwijken, waar nu veel sneeuw ligt, is het dus al wijs om geen winterjas te dragen achter het stuur. Dus ook met korte ritjes naar de supermarkt: liever niet.

Wat moet je dan doen?

Wat moet je dan doen? Het simpelste is: warmere kleding dragen die dan liefst niet voor 90 procent bestaat uit gerecyclede eend of gans. Er bestaan ook stoelverwarmers die je in de 12-volt aansluiting prikt. Het zal de eerste paar minuten een beetje afzien zijn, maar het is voor de veiligheid. En als je toch goed bezig bent: hou twee handen aan het stuur en zit goed rechtop. Dat helpt enorm met adequaat reageren op vervelende situaties.

Reacties
 1. Theo Huijs zegt op 11 februari 2021 om 18:38:

  Als ik naar mijn benzine verbruik kijk loopt die niet op als ik bijde stoel verwarmingen aan heb .dus het meer verbruiken is minimaal.

 2. Bob Walberg zegt op 9 februari 2021 om 16:32:

  Electrische stoelverwarming! wat denk je dat dat voor het brandstofgebruik doet? En nee een dynamo loopt niet gratis mee al denken de meeste mensen dat wel.

  • Denny zegt op 11 februari 2021 om 17:54:

   Matje kost 12 euro bij lidl en n kan gewoon op 12v 🙈🙈🤮

Geef een antwoord

(verplicht)

Het nieuwste van TopGear

Autonieuws

TopGear Nederland

Automerken