Hoewel stekkerauto’s winnen aan populariteit, kan het gros van de auto’s niet voorverwarmen. Dat betekent sneeuwruimen en een ijskoude auto. Het is dus erg verleidelijk om met de winterjas in de auto te stappen, maar slim is het niet. Het dragen van een winterjas in de auto is best onveilig, zelfs voor passagiers.

Het dragen van een winterjas in de auto is namelijk best onveilig. Dit mes van narigheid snijdt aan twee kanten. Al bij een crash van 16 km/u kan het dragen van een winterjas voor meer letsel zorgen, zo meldde het Duitse ADAC. Als je de straat uit rijdt is het dus al gevaarlijk. Dat komt door de ruimte tussen de gordel en het lichaam die de vulling van een winterjas creëert. Een riem moet strak langs het lichaam zitten, anders kan hij zijn werk niet goed doen.

Voor de bestuurder is er nog meer reden

Het tweede probleem is de bewegingsvrijheid. Een winterjas bemoeilijkt het snel reageren achter het stuur. Zeker met slechte weersomstandigheden en glad wegdek wil je razendsnel kunnen uitwijken of de slip corrigeren. Door de dikke gevoerde mouwen is dit lastiger. In woonwijken, waar nu veel sneeuw ligt, is het dus al wijs om geen winterjas te dragen achter het stuur. Dus ook met korte ritjes naar de supermarkt: liever niet.

Wat moet je dan doen?

Het simpelste is: warmere kleding dragen die dan liefst niet voor 90 procent bestaat uit gerecyclede eend of gans. Er bestaan ook stoelverwarmers die je in de 12-volt aansluiting prikt. Het zal de eerste paar minuten een beetje afzien zijn, maar het is voor de veiligheid. En als je toch goed bezig bent: hou twee handen aan het stuur en zit goed rechtop. Dat helpt enorm met adequaat reageren op vervelende situaties.

Dit artikel werd oorspronkelijk in februari 2021 geplaatst. Het artikel is geactualiseerd en herplaatst.

Reacties

 • Theo Huijs heeft op 11 februari 2021 geschreven:

  Als ik naar mijn benzine verbruik kijk loopt die niet op als ik bijde stoel verwarmingen aan heb .dus het meer verbruiken is minimaal.

  Reageer
 • Bob Walberg heeft op 9 februari 2021 geschreven:

  Electrische stoelverwarming! wat denk je dat dat voor het brandstofgebruik doet? En nee een dynamo loopt niet gratis mee al denken de meeste mensen dat wel.

  • Denny heeft op 11 februari 2021 geschreven:

   Matje kost 12 euro bij lidl en n kan gewoon op 12v 🙈🙈🤮

   Reageer
  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear