Naar goed Nederlands voorbeeld verlaagde de Duitse overheid begin juni de brandstofaccijnzen met 30 cent voor benzine en 14 cent voor diesel. Het duurde nog geen week of de dieselprijs was weer op het niveau van vóór de accijnsverlaging en ook de benzineprijs blijft stijgen in ons buurland. De Duitse overheid overweegt nu verregaande maatregelen om de prijs te drukken en om ervoor te zorgen dat oliemaatschappijen niet profiteren van de accijnsverlaging.

Volgens Saskia Esken van de Sozialdemokratische Partei Deutschlands (SPD) varen oliemaatschappijen wel bij de belastingmaatregelen, aangezien ze de ‘prijsverlaging nu niet volledig doorberekenen aan de consument’. Dat zegt ze in een interview met het Duitse Tagesspiegel. De belastingmaatregel kost de Duitse overheid 3 miljard euro en daarvan zou ‘het grootste deel terechtkomen in de zakken van de oliemaatschappijen’.

Tijdelijke maximumsnelheid op de Autobahn en rijverbod op zondag

Esken stelt nu voor om maatregelen uit de oliecrisis uit de jaren zeventig af te stoffen. Deze Energiesicherungsgesetz ‘stelt de overheid in staat om tijdelijke maatregelen te gelasten, zoals rijverboden op zondag of een tijdelijke snelheidslimiet’. Vooralsnog zijn er nog geen concrete plannen en er wordt nog niet gesproken over een ingangsdatum voor eventuele maatregelen. Je kunt er ook zeker van zijn dat andere partijen (en ook de industrie) veel weerstand zullen bieden tegen een snelheidslimiet op de Autobahn.

Reacties

 • Lasgo heeft op 15 juni 2022 geschreven:

  Wat een onzin. En wéér is de automobilist de dupe!!
  Het wordt tijd dat die oliemaatschappijen eens met sancties worden aangepakt, want die maken nu alleen maar megawinsten!
  En om nu die oliemaatschappijen “aan te pakken” door de maximumsnelheid aan te passen en een rijverbod op zondagen is ronduit belachelijk. Alles moet toch zonodig Europees geregeld zijn? Laat Brussel daar dan eens naar kijken en maatregelen treffen.
  Mààr dat gebeurd natuurlijk niet, omdat de hoge heren zelf aandelen hebben in de oliemaatschappijen!!

  Reageer
 • Rarebear heeft op 14 juni 2022 geschreven:

  zolang meer dan de helft van de pompprijs belasting is moeten we niet klagen bij de oliemaatschappijen !

  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear