Een ‘wolk van verbrande sojaboonolie, rijstschillen en dennenbomenhars’ klinkt toch een stuk minder lekker dan ‘een wolk verbrand rubber’. Maar als autojournalisten met populair taalgebruik de enige slachtoffers zijn, klinkt deze nieuwe duurzame autoband van Goodyear als een mooie innovatie. Overigens zit er nog genoeg rubber in deze band.

Goodyear heeft een nieuwe band onthuld die voor 90 procent uit duurzame materialen bestaat. Zo vervangen ze aardolie met olie van sojabonen en hars van dennenbomen, rijstschillen in plaats van silica en is het polyester voor het canvas in de band gerecycled. De band voldoet aan alle wettelijke eisen en zou dus in principe in gebruik genomen kunnen worden.

Goodyear gebruikt al langer duurzame materialen

In totaal gebruikt Goodyear 17 duurzame ingrediënten voor 12 verschillende componenten van de band. Veel van deze ingrediënten gebruikt de bandenfabrikant al bij huidige producten, maar nog niet eerder bestond 70 procent van de band uit duurzame materialen. De band zou ook minder hard slijten, wat weer goed is voor de fijnstofuitstoot.

Hoewel het product dus helemaal klaar is, gaat Goodyear de band nog niet verkopen. Daarvoor moeten ze eerst in gesprek met toeleveranciers. Wel willen ze dit jaar nog een band op de markt brengen die voor 70 procent uit duurzame materialen bestaat. Deze band is vorig jaar al aangekondigd en moet dit jaar onder auto’s geknoopt worden.

Reacties

  • Big mo heeft op 10 januari 2023 geschreven:

    Goed nieuws voor muizen en ratten , kunnen ze meteen als snack aan je “duurzame ” banden vreten .

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)