Weet je nog hoe je vroeger de ramen van een auto met een zwengel omhoog en omlaag moest draaien? Ja kinders, je moest een fysieke inspanning leveren om wat frisse lucht te krijgen. Wees bereid om van de zetel te kukelen, want er was een tijd waarin de airco een optie was. Zo zie je: op den duur worden dit soort functies normaal en kan iedereen ermee omgaan. Dat geldt nu lang niet voor alle nieuwe foefjes in moderne auto’s. Dat blijkt wel uit een onderzoek van Hyundai.

Zij vroegen aan 500 ‘eigenaren van moderne auto’s’ wat ze van alle functies in de auto vinden. 40 procent van de ondervraagden geeft aan dat ze zeker niet alle functies in een auto gebruiken. Voor 31 procent geldt dat ze gewoonweg niet weten hoe de functies werken. 55 procent geeft namelijk aan dat ze de functies bewust negeren. We kunnen daar wel iets bij voorstellen met alle piepjes en waarschuwingen in moderne auto’s.

Welke functies worden het vaakst niet gebruikt?

Daar heeft Hyundai ook wat cijfers over. 65 procent geënquêteerden gebruikt bijvoorbeeld geen spraakbediening, 57 procent blijft van de stoelverwarming af en 44 procent houdt er niet van dat de motor zichzelf uitschakelt wanneer je voor het stoplicht staat. Stoelverwarming moet je inderdaad maar net van houden, en bij de andere twee snappen we het ergens wel dat je ze niet gebruikt.

Hyundai meldt ook dat 55 procent van de eigenaren toegeeft na zes maanden nog nieuwe functies tegen te komen waarvan ze niet wisten dat ze aanwezig waren. Jongere gebruikers pikken trouwens de technologieën eerder op dan oudere bestuurders. Is ook niet gek: jongeren zijn opgegroeid met swipen, terwijl de oudere garde verlangt naar betere tijden waarbij je zelf het raam omhoog en omlaag zwengelde.

Reacties

  • Robbie heeft op 23 april 2023 geschreven:

    S’avonds zie je ook altijd mensen die handmatig hun licht bedienen. Of eigenlijk niet bedienen…
    Of ruitenwissers die op de droge ruit blijven wringen.
    De auto’s kunnen steeds meer, de mensen steeds minder.

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)