In Italië staan ze zo hier en daar nog in smalle steegjes, maar het was vooral Polen waar de Fiat 126 ongekend populair was. Of nou ja, de Polski Fiat 126p, zoals hij in dat land heet. De Fiat 126 is de opvolger van de oude Fiat 500 en was in Italië een bescheiden succes met zo’n 1,3 miljoen verkochte modellen. In Polen waren ze gek op de kleine en goedkope Italiaan. Polski Fiat produceerde meer dan 3,3 miljoen exemplaren van de 126p tot en met het jaar 2000. Ze werden ook veel verkocht in Cuba, waar er momenteel nog een paar duizend rondrijden.

En hoewel de moderne Fiat 500 een doorslaand succes is (je zou zelfs kunnen zeggen dat het de enige reden is waarom Fiat nog bestaat), waagde het Italiaanse merk zich nooit aan een moderne 126. Met een beetje fantasie kun je in de Fiat Centoventi invloeden van de oude Fiat 126 herkennen, maar een bonafide opvolger blijft uit. Daarom ging designstudio MA-DE aan de slag om een voorzetje te doen van hoe zij denken dat een moderne Fiat 126 eruit kan zien. Andrea Della Vecchia en Giuseppe Cafarelli kwamen uit op deze elektrische Fiat 126 Vision.

‘Het was de auto van mijn tante, en een van de eerste auto’s die ik mocht rijden. Ik ben een ’82er dus de auto’s die ik reed waren veel moderner, bijvoorbeeld de Fiat Punto, Renault Clio, Twingo en de Peugeot 206. Maar deze auto was anders. Authentieker. Geen stuurbekrachtiging of elektronische rij-assistenten. Alleen de bestuurder, het stuur, de wielen en de weg. Ik zal nooit vergeten hoe het zweet mij uitbrak tijdens het parkeren op een warme zomerdag in Rome’, zegt Andrea tegen TopGear.

Zal de elektrische Fiat 126 ooit komen?

Fiat introduceerde heel recentelijk de elektrische 500. Het mooie van een elektrische auto is dat je qua design veel vrijheid hebt, want je hoeft nauwelijks rekening te houden met de plaatsing van de motor of een versnellingsbak. De accu ligt plat op de bodem en elektromotoren zijn vrij compact. Het zou dus relatief simpel zijn om een nieuwe elektrische Fiat 126 te introduceren. Vooralsnog zijn er helaas geen signalen dat de 126 een moderne interpretatie krijgt.

Tom Hanks

Een artikel over de Polski Fiat 126p schrijven zonder Tom Hanks te noemen, dat kan niet. De acteur was in 2016 in Hongarije en plaatste daar meerdere papgrappen over de 126p. Hij ging naast de auto staan en liet een foto nemen. Met het bijschrijft ‘ik ben enthousiast over mijn nieuwe auto, Hanx‘ plaatste hij het gebbetje op Twitter. Uiteindelijk deed tuner Carlex de acteur een volledig gerestaureerde Polski Fiat 126p cadeau.

Tweet van Tom Hanks

Reacties

 • Thomas heeft op 15 oktober 2020 geschreven:

  Wow, normaal zou ik niet voor een fiat kiezen maar dit is echt wat je zegt een Italiaanse schoonheid! Als ze dit nou gewoon gaan produceren hebben ze ineens twee modellen die het merk overeind kunnen houden…

  Reageer
 • TJ heeft op 14 oktober 2020 geschreven:

  Ze zouden deze designstudio moeten inhuren voor een dergelijke design op de golf 1 van volkswagen. In beperkte oplage verkopen naast de bestaande golf-line. De oer-golf incarnatie.

  Ontopic: doen!

  Reageer
 • TG heeft op 13 oktober 2020 geschreven:

  Prachtig ideaal voor in de stad net als de Fiat 500.

  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear