Fisker, bekend van de Karma, heeft groot nieuws. Vandaag kondigt het merk uit Californië aan dat ze met een volledig elektrische SUV gaan komen. Dat is op zich niet zo bijzonder – dat doen de laatste tijd wel meer merken. Maar het aardige is dat de elektrische Fisker-SUV – in de VS, welteverstaan – minder dan 40.000 dollar moet gaan kosten.

Henrik Fisker laat weten dat hij de komende tijd met drie elektrische auto’s wil gaan komen. We vermoeden – dit is maar een idee, hoor – dat hij Tesla misschien van enig tegengas wil voorzien. Een van die auto’s is de EMotion, die al geruime tijd geleden werd onthuld. Maar de eerste die in productie gaat, is deze elektrische Fisker-SUV.

Elektrische Fisker-SUV: de specificaties

Hoe klein, groot of snel de nieuwe SUV wordt, vertelt Fisker nog niet. Wel zeggen ze dat hij optionele vierwielaandrijving krijgt door middel van één elektromotor op elke as. De actieradius zou zo’n 480 kilometer bedragen dankzij een lithium-ion accupakket van ‘meer dan 80 kWh’.

De ‘high-tech user experience’, zoals Fisker het noemt, voorziet in een ‘uitgestrekte openluchtsfeer zonder dat de structurele integriteit van een SUV wordt benadeeld’. Een groot schuifdak, dus. De neus heeft geen grille, maar een centrale opening voor de radar en variabele koelopeningen voor de accu’s. Binnenin worden ons de nieuwste technologieën beloofd, waaronder een groot head-up display.

Wanneer kan ik zo’n Fisker kopen?

In de tweede helft van 2021 zou het zover moeten zijn. Fisker heeft de productiefaciliteit in de VS momenteel bijna rond en zal de auto direct aan consumenten verkopen. Het merk noemt een vanafprijs van 40.000 dollar. Dat is geen toevallige indicatie: de eveneens net onthulde Tesla Model Y begint in de VS bij 42.700 dollar. De Nederlandse prijs van die auto bedraagt 56.000 euro, dus als alles volgens plan verloopt, zou de elektrische Fisker-SUV mogelijk net onder die prijs kunnen blijven.

Over een jaar of twee weten we meer.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear