De Ford F-150 is een hoeksteen van de Amerikaanse maatschappij. Het merk uit Dearborn verkoopt jaarlijks meer dan 900.000 van de pick-ups, waarvan het grootste deel binnen het land blijft. Wil het merk serieuze stappen zetten in de elektrificatie, dan moet het populaire werkpaard er ook aan geloven. Al zal niet elke patriottistische Amerikaan heel blij zijn.

Jim Farley, President of Global Markets bij Ford, vertelt aan The Detroit News dat hun populairste voertuig aan meer innovatie onderworpen wordt. Een hybride én een volledig elektrische Ford F-150 zijn onderweg om zo concurrerender te zijn met bijvoorbeeld Tesla, dat ook met een eigen pick-up komt.

Een elektrische Ford F-150 voor Nederland?

Als jij nu schuimbekkend achter je computer of smartphone (wat zullen je mede-treinreizigers raar opkijken) binnensmonds zit te schelden, denk dan eventjes goed na. De Ford F-150 is in Amerika belachelijk betaalbaar en hier is de prijs alleen acceptabel als je ‘m op grijs kenteken zet. Waarom is dat, denk je?

Onder meer door het verbruik en de bijhorende uitstoot. Zelfs de kleinere Ranger Raptor met een dieselmotor was hier niet levensvatbaar, zo oordeelde Ford Nederland. De uitstoot is te hoog en niemand betaalt gigantische bedragen voor een mini-Raptor. Een elektrische pick-up stoot niets uit. Niet lokaal, in ieder geval.

Valt het kwartje al? Juist: als jij er altijd al van droomde om een F-150 (deels) op je oprit te parkeren, is dit de uitkomst. Goed, zo weinig als de pick-up in het thuisland kost, zal de elektrische Ford F-150 hier niet kosten, maar wie weet is ie precies voordelig genoeg voor die eenmalige midlifecrisis-aankoop. En als je dan mag kiezen tussen een BMW Z4 of een F-150 Raptor (als daar een stekkerversie van komt)…

De elektrificatie begint bij de Ford Transit en vloeit later naar de Ford F-150. De hybride F-150 komt in 2020 en een deadline voor de volledig elektrische Ford F-150 is nog niet bekend. De elektrische Ford Mustang (gruwel) komt naar verwachting ook in 2020 en moet tegen de 500 kilometer actieradius krijgen.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)