Van blauwe, groene of zelfs grijze waterstof heb je misschien weleens gehoord, maar gouden waterstof? Nee, dat is niet wat je als fitnessgoeroe in je gewrapte Ferrari gooit. Het is een nieuwe innovatie uit Amerika, waar ze oude oliebronnen opnieuw aan het werk zetten, maar dan om waterstof te produceren.

Het Texaanse Cemvita Factory heeft zorgvuldig een cocktail van bacteriën en voedingsstoffen samengesteld dat ze in uitgeputte oliebronnen gooien. Het spul begint daar te werken met de restjes koolwaterstof van de olie die nog aanwezig zijn. In juli begon het bedrijf met de eerste testen en tegen Wired vertelt een woordvoerder dat het een groot succes is.

Het bedrijf mikt erop om de zogenoemde ‘gouden waterstof’ voor ongeveer 1 dollar per kilo te maken. Daar komen dan nog de kosten van bedrijfsvoering en de marge bovenop, natuurlijk. Als je hier waterstof bij de pomp haalt, dan betaal je in Nederland ongeveer 10 euro per kilo. De productieprijs van 1 dollar per kilo is in ieder geval concurrerend.

Er zijn nog wel wat details om naar te kijken. Wanneer de bacteriën hun werk doen, komt er ook CO2 vrij. Dit mag niet ontsnappen, want dat is precies het spul dat je niet in de atmosfeer wilt hebben. Als ze alles op de rit hebben, kunnen ze naar schatting 1.000 uitgeputten oliebronnen in Amerika gebruiken om gouden waterstof te maken.

Reacties

 • Ferry heeft op 27 november 2022 geschreven:

  CO2 niet in de atmosfeer?

  Lol.
  Niet alleen is CO2 wat alle bomen en planten inademen….

  CO2 is ook nauwelijks een broeikasgas.
  Verreweg t allergrootste broeikasgas is waterdamp.
  Waterdamp zorgt voor 79-90% van alle broeikaseffecten.

  1 x raden wat er uit de uitlaat van een waterstof auto komt…. waterdamp

  Reageer
 • Reinier heeft op 26 november 2022 geschreven:

  @adje. Het CO2 gehalte in de lucht is historisch gezien nu juist zeer hoog. Zie ook
  https://www.climate.gov/news-features/understanding-climate/climate-change-atmospheric-carbon-dioxide

  Voor bomen is er nooit een tekort geweest, dus dat is een onzin argument.

  Reageer
 • Adje heeft op 26 november 2022 geschreven:

  CO2 niet in de atmosfeer moet hebben, ha ha. Zonder ga je dood. Je weet wel bomen hebben CO2 nodig om zuurstof te maken. En wij weer zuurstof om te ademen. Compleet geïndoctrineerd.

  Vraag waarom doen ze in kassen de CO2 concentratie omhoog? Omdat het zo schadelijk is. Historische gezien is de CO2 in de atmosfeer op een laagpunt dus dat is niet de boosdoener.

  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear