
Af en toe komen er van die vreemde berichten voorbij waarbij we vreemde wetten bespreken. Zo mag je in de Verenigde Staten geen auto importeren als deze jonger is dan 25 jaar. Maar in de EU hebben we ook een paar vreemde regels. In veel gevallen gaat het om uitstoot. Wist je dat een Porsche 911 GT3 maar liefst vier katalysatoren en twee benzinepartikelfilters heeft om aan de strenge uitstooteisen te voldoen? Welnu, er komt er eentje bij: de Europese Unie wil carbon verbieden op personenauto’s.
Carbon is de naam die we gebruiken voor koolstofvezel, wat in het Engels carbon fiber genoemd wordt, afgekort naar carbon. We zien het met name bij duurdere auto’s. Sommige hebben het standaard, maar in veel gevallen is het een optie. Een vrij dure optie. Het is een beetje het automobiele equivalent van een duur horloge. Het heeft in veel gevallen niet echt een functie, maar het ziet er geweldig uit. Op de voordelen komen we nog eventjes terug.
Waarom wil de Europese Unie carbon in de ban doen?
Maar er zitten ook nadelen aan. Dan hebben we het niet over de prijs van carbon. Nee, volgens de EU is het een gevaarlijk materiaal. Het Europees Parlement heeft een amendement ingediend om carbon te scharen onder schadelijke materialen. Het gaat er niet zozeer om dat jouw auto carbon heeft, maar wel er met het goedje gebeurt als de auto uiteindelijk op de schroothoop belandt.

De EU is er bang voor dat koolstofvezeldeeltjes in de lucht terechtkomen. Dit zou dan weer schadelijk kunnen zijn als het in contact komt met de menselijke huid. Als het amendament wordt aangenomen en omgezet in wet- en regelgeving, dan moeten autofabrikanten van 2029 de toepassing van carbon in hun auto’s gaan afschalen. Carbon is typisch zo’n materiaal dat toegepast wordt in de auto-industrie: ongeveer 20 procent van al het carbon wordt gebruikt voor auto’s.
Waarom gebruiken autofabrikanten het dure goedje?
Koolstofvezel wordt gebakken in een oven, een zogenaamde autoclave. Voor auto’s zijn er wel degelijk voordelen: het is heel erg sterk en heel erg licht. Carbon wordt op allerlei manieren toegepast in een auto. Bij hele dure sportwagens is een groot gedeelte van de auto van koolstofvezel. Sommige auto’s hebben juist veel carbon voor spoilers en andere sportieve accessoires. Het is ook een populaire optie voor enorm zware auto’s. Niet dat het zoden aan de dijk zet qua gewicht, maar het ziet er mooi uit.
Lees ook: Bugatti Chiron in Blue Royal Carbon te koop in Nederland
Het dient echter een ander doel, waar de EU misschien ook wel gevoelig voor is: efficiency. Elektrische auto’s gebruiken het ook. De accu’s zijn namelijk erg zwaar en door carbon te gebruiken, kan dat gewicht enigszins worden gecompenseerd. Een lichtere auto is bij voorbaat beter voor het milieu: je hebt immers minder energie nodig om het in beweging te krijgen. De BMW i3 had bijvoorbeeld een carbon chassis en ook bij andere EV’s wordt het grootschalig toegepast. De verwachting is dan ook dat de autolobby er nog wat over wil zeggen. Wordt ongetwijfeld vervolgd, dus.
Jij bent er vast zo eentje die vroeger ook zei dat het belachelijk was dat asbest verboden werd, “want daar kan je zo fijn mee je terrein verharden”.
Dat zal onze trots Donkervoort niet leuk vinden. Ze gaan lekker door met betuttelen.
Gaan ze dan carbon fietskaders en fietsonderdelen ook verbieden?
Het mooiste gebruik van carbon zijn de carbon overzetstukken.
Dus carbon over het bestaande plastic en/of metaal heen.
En dan maar hopen dat de auto er sneller van wordt.