
Er is een hoop gedoe omtrent emissiezones. Enerzijds zitten gemeenten met uitstootcijfers die heel erg hoog zijn, anderzijds zitten ze met mensen die nog graag hun voertuig rijden die uitlaatgassen uitstoten. Er zijn harde afspraken gemaakt, maar het lijkt erop dat de soep ietsje minder heet wordt gegeten dan opgediend. Zo mogen Euro 6-busjes nu namelijk een jaartje langer nog de binnensteden in. Dat meldt de Rijksoverheid.
De eerste zero-emissiezones zijn inmiddels ingevoerd sinds het begin van dit jaar. Op dit moment hebben 15 gemeenten een dergelijke zone. Nog eens 14 gemeenten staan klaar om er ook een in te voeren. Enerzijds is het goed nieuws voor de inwoners en bezoekers van de steden, want de luchtkwaliteit gaat omhoog. Anderzijds komen er bedrijven in de knel. Zeker de kleinere ondernemers die nét een nieuwe (gebruikte) bus hebben gekocht.
Wat verandert er nu precies voor Euro 6-busjes?
Goed nieuws voor hen die in dat lastige parket zaten. Wat is er precies veranderd? Nou, als je een bedrijfsbus hebt met Euro 6-emissieklasse, mag je nu tot 2029 de zero-emissiezone in. Dat was eigenlijk tot 2028. Voor Euro 5-busjes blijft 2027 gelden. In 2029 moeten alle bedrijfsauto’s emissievrij zijn. Dit geldt specifiek voor Euro 6-bedrijfswagens en bestelwagens. Voor vrachtwagens gelden afwijkende – en soepelere regels.
Overstappen op een elektrische bedrijfsauto is makkelijker gezegd dan gedaan. Er kleven voor- en nadelen aan. Het grootste nadeel is de prijs, want elektrische bedrijfswagens zijn duur. Ook zijn ze veel minder handig. Vaak kun je ze minder zwaar beladen en is de actieradius veel kleiner. Ook duurt laden veel langer dan tanken. Een bedrijfsauto is een stuk gereedschap, geen hobby of luxe-item. Ook is het zuur als je net een relatief schone bus hebt en nu wederom moet investeren in een dure bus.
Zijn er nog meer versoepelingen?
Daarnaast is er een zogenaamde boetevrije periode van 6 maanden. Dat betekent dat de busjes geweerd worden, maar er nog niet direct boetes worden uitgedeeld. De gemeentes kunnen dit naar eigen inzicht eventueel verlengen. Deze versoepelingen stonden overigens al op de agenda, ze zijn vanaf 14 maart (gisteren dus) helemaal officieel bevestigd door Chris Jansen, staatssecretaris Openbaar Vervoer en Milieu.
Lees ook: Volgend jaar 15 nieuwe milieuzones: mag je daar naar binnen met jouw auto?
Staatssecretaris Jansen is ertevreden mee, zo laat hij weten op de site van de Rijksoverheid: ‘Gemeenten, brancheorganisaties, de Tweede Kamer en het kabinet delen het standpunt dat de overgang naar zero-emissiezones soepel moet verlopen. We willen schone lucht in onze binnensteden, maar moeten voorkomen dat onze ondernemers tussen wal en schip raken. Daarom is het goed dat wij tot deze afspraken zijn gekomen.’ Waarvan akte.
Met dank aan Michael voor de tip! Ook wat leuks gezien op het internet? Stuur dan je tip naar redactie@topgear.nl!
Lees ook: In deze steden komt er in 2025 al een zero-emissiezone (behalve voor de smerigste diesels)

Waarom horen we toch helemaal Niets van busjes met LPG?
De lokale taxi hier rijdt met Transporters op gas.
Wel slim…..
Weg probleem…
Stop eens met die desinformatie. Brandstofmotoren zijn per definitie niet schoon. Het is heel goed dat stikstof-, fijnstof- en CO2 uitstoot van deze auto’s aangepakt wordt. Voor ons, onze kinderen en voor de rest van de wereld. Ik vraag me altijd af wat voor een doel mensen hebben als ze doelbewust onzin blijven verkondigen als dit bewezen zo slecht voor de wereld is…
Zo vervuilend zijn moderne motoren niet meer. Daarnaast heeft CO2 een verwaarloosbaar effect op klimaatverandering. Het is dus weer praten over problemen die er niet zijn.
Ik zou zeggen als ondernemer, Amsterdam of welke andere stad, prima joh, los lekker je eigen probleem op. Verstopte wc, waterschade, uitval stroom, of wat dan ook, bel lekker die fijne gemeente om het op te lossen maar wij komen niet. Denk dat die gekte snel over is, wat denk jij?
Ik lees hier: Vrachtwagen soepeler regels en tot 7499 kg is C1 rijbewijs voldoende, grotere die in geen enkel parkeerplaats passen, maar ook Oldtimer van 40+ is uitgezonderd las ik, hoe krijg je het smeriger?
Tuurlijk ka dat makkelijk elektrisch zijn. Oh nee geen stroomaansluiting!
De ondernemer doet het zichzelf aan. Meedoen met wat de staat en gemeente wil, en zie we MOETEN. Als alle ondernemers geen EV bus zouden kopen, hebben de gemeentes toch echt een probleem. Zelf schaffen ze nog even gauw allerlei diesels aan (van onze belastingen), vuilnisauto’s, veeg auto’s enz, en verplichten de ondernemer met de bakfiets te gaan rijden🤷♂️. Gewoon boycotten die handel. Nederlanders met hun grote mond, lopen als schaapjes achter elkaar aan. Solidariteit is hier niet te vinden, want ieder voor zich, toch? Lekker volkje. Ik blijf gewoon in m’n euro 5 rijden en vermijd de zero emissie zones en haal m’n klanten wel ergens anders. Daar waar ze je nog wel waarderen met een (zogenaamde stink) diesel.
Is er nu niemand die aanhaalt dat Euro6 motoren door EU regels zijn geschapen en zijn goed gekeurd, dat de auto industrie daarvoor kosten heeft moeten maken, die gelden ook voor NL.
Maar toch hebben die lagere overheden hun eigen regels. Ik zou zeggen voor de rechtbank er mee.
Geef de auto industrie nog een paar jaar te tijd ( 2040 ) voor een betaalbare oplossing, want die komt er zeker.
Was in de UK en keek naar het BBC nieuws waar er gezegd werd dat er in 2040 naar toegewerkt moet dat er electrisch gereden word en dat dit in 2050 van kracht word.ze beginnen daar nu met opriep om te isoleren,Ik begrijp niet hoe wij hier in beland zijn ofwel door je strot gedrukt hadden ze 10 jaar geleden maar op Hybride ingezet en dan pas naar 100 % elektrisch dat was voor iedereen beter te behappen en te betalen maar nederland blies weer hoog van de toren met zijn doelen
Als ze nu eerst de gehele stroom voorziening op orde maken. Waar ze plusminus 20 jaar mee bezig zijn. Kom dan eens terug met dit domme gedoe. Ze wisten het al 15 jaar dat het anders moest, en hebben er niets aan gedaan. Straks sta je aan een laadpaal, die tussen 13.00 uur en 22.00 uur uitgeschakeld word omdat het stroomnet het niet aankan.
Terwijl onze buren in Duitsland in tien steden doodleuk de milieuzones afschaffen – want ja, de auto’s zijn daar blijkbaar zuiverer– zetten wij hier in Nederland natuurlijk nóg een tandje bij. Want wij zijn immers het braafste jongetje van de klas! Meer zero-emissiezones, strengere regels, hogere kosten – want als we ergens goed in zijn, is het wel onszelf het leven zuur maken.
Duitsland? Ach, die lachen zich rot terwijl ze gewoon lekker doorrijden. Maar nee hoor, wij moeten weer het voorbeeld stellen, al is het alleen maar om te laten zien hoe ongelooflijk vooruitstrevend we zijn. Want wat zouden we zonder al die extra regeltjes en beperkingen moeten? Vrij ademen of zo? Nee joh, dat laten we liever aan anderen over.
Een belangrijke factor bij vervuiling in de stad zijn bouwmachines die vergeten wordt en waar nochtans heel ernvoudige oplossingen voor bestaan. Bij ons in de straat staat een dieselpomp met EURO 0 al 2 maand het grondwater op te pomp voor heraanleg van de straat, deze draait 24 op 24 en staat stationair opgesteld, dit zou heel makkelijk elektrisch kunnen. Wij ruiken de uitlaatgassen tot in onze woonkamer
Lekker hoor, je zal net als ondernemer flink geïnvesteerd hebben. Schorten ze de regel weer op……