Ben je een voorbeeldige chauffeur achter het stuur en raak je niemand? Da’s altijd positief. Je wordt dan ook beloond in de vorm van schadevrije jaren en die zorgen weer voor een mooie premiekorting bij je verzekering. Maar hoe zit het dan met leaserijders die geen schade rijden? Die bouwen in de meeste gevallen geen schadevrije jaren op.

Leaserijders staan gelijk aan schaderijders

De Consumentenbond vindt dit niet eerlijk. Als leaserijder bouw je dus geen schadevrije jaren op en wanneer je zelf een auto koopt, betaal je je dus scheel aan de autoverzekering. En dat terwijl de ex-leaserijder net zo hard zijn best heeft gedaan om geen dingen of mensen te raken.

Normaal gesproken gaan de schadevrije jaren in de database van Roy-data. Verzekeraars kijken in deze database om te zien hoeveel jaren jij braaf niets hebt geclaimd. De meeste leasemaatschappijen voeren geen data in bij Roy-data. Ze sluiten zich niet aan bij de database omdat het ze te veel geld kost. En daarom kost het de ex-leaserijder wél geld.

Van de 45 leasemaatschappijen zijn er slecht vijf die schadevrije jaren aan Roy-data doorgeven. Driessen Autolease, Noordlease, Justlease, Autopermaand.nl en LeasePlan zijn de maatschappijen die het goede voorbeeld geven.

Pech voor ex-leaserijders

Zeker nu private lease in opkomst is, vindt de Consumentenbond dat er iets moet veranderen. Want ook hier staat de verzekering niet op naam van de berijder. In reclamespotjes spreken automerken ook niet meer over de consumentenprijs, maar over de leaseprijs. Wie toch na zijn private lease-periode kiest om een eigen auto te kopen, eindigt met een torenhoge premie.

Had je voordat je ging leasen wel een eigen auto? De schadevrije jaren vervallen na een drie jaar en een leasecontract duurt meestal vier à vijf jaar. De Consumentenbond pleit ervoor dat leasemaatschappijen de schadevrije jaren wel doorgeven aan Roy-data.

Ben ik als ex-leaserijder sowieso de sjaak?

Je kunt zelf bij de (private) leasemaatschappij een verklaring opvragen voor je schadevrije jaren en indienen bij je verzekeraar. In sommige gevallen wordt dit geaccepteerd door verzekeraars en kun je toch korting krijgen voor jouw verzekering. Let wel op: niet iedereen accepteert zo’n verklaring en dan mag je dus alsnog lappen.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)