Of je auto nou benzine, diesel of stroom lust, er vindt altijd een vorm van milieuvervuiling plaats via de remmen en de banden. En hoewel de naam anders doet vermoeden, is het fijnstof dat hierbij vrijkomt helemaal niet zo fijn. Hoe minder mensen ervan inademen, hoe beter. Daarom is er nu de start-up The Tyre Collective.

The Tyre Collective won een James Dyson Design Award voor een uitvinding die fijnstof van banden opvangt met statische elektriciteit. De fijnstofdeeltjes zijn positief geladen en kunnen daarom aangetrokken worden richting het opvangapparaat. De stroom voor het apparaat komt gewoon van de auto en er zou zo’n 60 procent van de deeltjes worden opgevangen.

De uitvinding zit vast aan de fusee, dus hij veert en stuurt mee met de wielen. Voor nu is het nog een bijzonder onooglijk ding, maar The Tyre Collector staat ook nog pas in de kinderschoenen. De start-up is in gesprek met ‘een grote autobouwer’ voor de ontwikkeling. Ze willen de komende vijf jaar de uitvinding gaan testen.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear