Volgens oude Nederlandse moppen, zijn het de Belgen die geen heldere lichten zijn, maar grappig genoeg zijn de verkeerslichten dan wel weer slim in België. De Vlaamse overheid is bezig met het intelligenter maken van de verkeerslichten. De stoplichten communiceren met de apps Flitsmeister en Karta. Later kunnen daar nog Google Maps en Waze bijkomen.

Flitsmeister laat aan de verkeerslicht weten dat je eraan komt. Is er dan geen ander verkeer op het kruispunt, dan gaat het stoplicht alvast op groen. Vooral in de avond, als het toch rustig is, is dit erg handig. Bovendien laat de applicatie alvast zien of de verkeerslichten op het kruispunt dat jij nadert op groen of rood staan. Best handig.

Komende twee jaar gaat het werken

De komende twee jaar moeten 250 verkeerslichten intelligent worden in België. ‘Sommige werken trouwens al, maar voor alle duidelijkheid: de verkeersapps werken pas over een paar maanden’, meldt VRT.be. Op een kaart van VRT zien we dat de slimme stoplichten in bijvoorbeeld Brussel, Antwerpen, Brugge, Gent en Leuven komen.

‘Gewoon aanzetten is genoeg’, zegt Jorn de Vries van Flitsmeister. ‘De app laat dan sowieso weten aan het verkeerslicht dat je er aankomt. Dat werkt altijd als je rechtdoor rijdt. Als je de navigatiefunctie gebruikt, dan weet een verkeerslicht automatisch ook wanneer je links- of rechtsaf wil slaan, zo werkt het nog beter.’

Ook in Nederland werd dit getest

In Nederland kun je ook al een aantal slimme verkeerslichten vinden. Een aantal jaar geleden begonnen diverse provincies met het testen met Flitsmeister. Op het scherm van je telefoon zie je nu of het verkeerslicht of groen of rood staat en ook hier kan het licht sneller op groen springen als er geen overig verkeer is. Hieronder zie je hoe dat werkt.

Advertentie

Reacties

  • Ronald heeft op 23 mei 2023 geschreven:

    Dat zou ook prima kunnen werken met detectielussen in het wegdek. Ooo wacht……

    Reageer

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer

Meer van TopGear

Advertentie