De Ford Focus van de afgelopen jaren kon je een hoop veren in z'n uitlaat steken, maar geen daarvan had betrekking op z'n uiterlijk of op de ergonomie van z'n interieur. Met de verplichte mid-life facelift pakt Ford beide pijnpuntjes stevig aan, en het resultaat mag er zijn.

Uiteraard draagt de nieuwe Focus de veelbesproken Aston Martin Ford-neus, compleet met boze koplampen en een nieuw gevormde motorkap. De rest van het ontwerp is hier en daar strakgetrokken en oogt meer in balans dan voorheen. Ook in het interieur, waar het lompe vierspaaks stuur plaatsmaakte voor een vlotter ogend exemplaar met drie spaken, is een hoop verbeterd. Zo is er nu een groot hi-res aanraakscherm dichtbij de bestuurder geplaatst, in plaats van 43 knoppen die een belachelijk minischermpje in de verte bedienen. Sterker: het gehele infotainmentsysteem is nieuw, versimpeld en intuïtiever en luistert naar de naam Sync 2. Er is verbeterde isolatie, adaptieve bi-xenon koplampen, meer up-to-date veiligheidssystemen en een vernieuwde parkeerhulp die niet alleen in- maar ook uitparkeert.

Naast een fijngeslepen wielophanging en besturing heeft Ford ook de motoren van de Focus aangepakt: een nieuwe 1.5 EcoBoost en 1.5 TDCi doen hun intrede. De eerste vormt de nieuwe benzinetopper (de ST uitgezonderd, natuurlijk) met een vermogen van 150 of 180 pk en komt er naar keuze met een zestraps handbak of automaat. De diesel heeft 95 of 120 pk en wordt gevoerd naast een verbeterde 2.0 TDCi. De bekende 1.0 EcoBoost heeft Ford eveneens verder aangescherpt, waardoor er nu een versie wordt aangeboden die niet meer dan 99 g/km aan CO2 uitstoot.

Mooi spul allemaal, dus je wilt nu natuurlijk weten wanneer je zo'n facelift-Focus bij de dealer kunt oppikken. Volgende maand? Deze zomer? Nee, we hebben het over Ford en daar doen ze het in de regel lekker rustig aan: de verwachting is (dus zeker is het nog niet) dat de auto in het vierde kwartaal van dit jaar op de markt verschijnt. We wensen ze intussen veel succes met het slijten van het huidige model.

Reacties

Meer van TopGear