Afgelopen weekend heeft Ford-coureur Jari-Matti Latvala de Rally van Nieuw-Zeeland gewonnen. Dat betekent dat Ford nu 75 WRC-overwinningen op haar naam heeft staan, en dat is er één meer dan Lancia in 1992 behaalde. Ford mag zich hiermee het meest succesvolle rallymerk ooit noemen.

De proeven waren bij elkaar maar liefst 400 kilometer lang, maar pas in de laatste kilometer pakte Latvala definitief de leiding. Na die ochtend met een minuut achterstand te zijn gestart, won hij de rally met 2,4 seconden voorsprong op Sebastien Ogier in zijn Citroën C4, die vlak voor de finish van de weg raakte. In het klassement ligt Latvala nu tweede, achter wereldkampioen Sébastien Loeb. Latvala’s teamgenoot Mikko Hirvonen eindigde als vierde, en staat nu derde in het klassement.

Wat betekent dit voor ons, berijders van normale straatauto’s? Dat Ford een naam hoog te houden heeft, en nog heel lang doorgaat met het bouwen van spectaculair spul als de Focus RS, natuurlijk. Daar gaan we tenminste wel van uit. Lancia hield daarmee op, en kijk eens waar zij vandaag de dag zijn.

De volgende rally in het WRC-kampioenschap vindt plaats van 27 tot 30 mei in Portugal.

Reacties

Meer van TopGear