Naïef dat wij zijn, dachten we dat het hoogste doel van alle verkeersmaatregelen altijd de veiligheid was. Dat er een leuk zakcentje wordt verdiend aan verkeersboetes, is een mooie bijvangst. Blijkbaar is dat precies andersom, in ieder geval in Frankrijk, waar ze trajectcontroles weghalen omdat er nu nog maar weinig mensen hard rijden.

Volgens automobilistenorganisatie 40 Millions d’Automobilistes gaat Frankrijk de trajectcontroles weer uitfaseren. Het AD spotte dit persbericht. De reden van het afschaffen zou zijn dat het onderhoud te duur is. Dat is een andere manier om te zeggen dat de opbrengsten te laag zijn. Per jaar delen trajectcontroles in Frankrijk maar 5.000 boetes uit, tegenover 14.000 boetes van flitspalen.

Je zou dus kunnen beredeneren dat de trajectcontroles uitstekend werken in Frankrijk: mensen rijden niet te hard op dat stuk snelweg. In een persbericht uit 40 Millions d’Automobilistes kritiek op de overheid. De organisatie vindt het belachelijk dat geld verdienen aan boetes verkozen wordt boven de verkeersveiligheid.

Geen kleinere pakkans

Overigens betekent dit niet dat je straks ongestraft hard mag rijden door Frankrijk. De trajectcontroles zouden vervangen worden door flitspalen, volgens de belangenorganisatie zelfs de duurste flitspalen uit de catalogus. Gelukkig hebben we daar een bepaalde app voor.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)