Nu Tesla de Model Y geïntroduceerd heeft, heb je meer dan genoeg keuze uit een elektrische auto. Het voelt als een ontwikkeling van de afgelopen tien jaar, maar de elektrische auto is er al veel langer. Véél langer. Hieronder vind je een korte geschiedenis van de elektrische auto, die begint in Glasgow.

1837

Op een stuk rails in het Schotse Glasgow test de eveneens Schotse scheikundige Robert Davidson met succes het eerste elektrische voertuig. De zeven ton zware locomotief wordt later vernield door spoorwegwerkers, wat eens te meer bewijst dat je je nieuwe voertuig beter niet ’s nachts in een vreemde stad kunt achterlaten.

1859

De Franse wetenschapper Camille Alphonse Faure komt met de eerste oplaadbare accu. Dit betekent een grote sprong voor het rijden op elektriciteit: het begon automobilisten tot die tijd toch wat tegen te staan dat ze elke keer als hun accu’s leeg waren een nieuwe auto moesten kopen.

1900

De elektrische auto maakt zijn eerste gouden tijdperk door: in de VS verkopen door accu’s aangedreven voertuigen twee keer zo goed als exemplaren met een benzinemotor. De populariteit van de elektrische auto wordt toegeschreven aan a) het eenvoudiger onderhoud vergeleken met een benzineauto, en b) de ten opzichte van andere vervoersmiddelen zeer geringe kans dat er een hoef in je edele delen wordt geplant.

1908

De Ford Model T wordt gelanceerd, waarmee vrijwel ogenblikkelijk een einde komt aan het eerste gouden tijdperk van de elektrische auto. Model T-bestuurders waarderen vooral dat ze verder en harder kunnen rijden dan de elektrische auto’s van toen, en dat ze geen koffer vol reisstekkers hoeven mee te nemen als ze naar verre landen willen tuffen.

1971

De accu-auto staat weer even in het zonnetje wanneer NASA’s elektrische Lunar Rover de eerste auto wordt die op de maan rijdt. De Apollo 15 laat er zelfs drie Lunar Rovers achter. Het marktaandeel van elektrische voertuigen op de maan is sindsdien exact 100 procent. Wat een progressief hemellichaam toch.

1985

De Sinclair C5 wordt gelanceerd, een elektrische auto met zo’n beetje alles wat een rollator je ook biedt, maar dan in een aanzienlijk lelijker verpakking. De C5 doet meer voor de populariteit van de interne verbrandingsmotor dan alle ­glorieuze supercars van de 20e eeuw bij elkaar.

2008

De Tesla Roadster wordt gelanceerd. Het is de eerste productieauto waarin lithium-ion accu’s worden gebruikt, en ook nog eens de eerste elektrische auto waarvan met droge ogen kan worden beweerd dat hij interessant rijdt. Ondanks het wereldwijde succes van de Roadster weet de eigenaar van Tesla, het Zuid-­Afrikaanse muurbloempje Elon Musk, het daaropvolgende decennium altijd uit de publiciteit te blijven. Wat zou er toch met de beste man zijn gebeurd?

2017

De Britse regering kondigt aan dat alle nieuwe auto’s vanaf 2040 ‘geëlektrificeerd’ moeten zijn. Dit veroorzaakt een storm aan kritiek van de grote fabrikanten, die aangeven dat ze zo’n ingrijpende ommezwaai met de beste wil van de wereld echt niet vóór tien over half negen vanavond kunnen uitvoeren.
Advertentie

Reacties

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer

Meer van TopGear

Advertentie