Het schokkendste nieuws van vandaag? Mensen tussen de 18 en 25 kopen nieuwe auto’s. Wie heeft er in hemelsnaam op z’n achttiende geld voor een nieuwe auto? En dan blijkbaar ook nog eens eentje van minimaal 27.000 euro. Misschien een nog betere vraag: waarom zou je op die leeftijd niet gewoon een tweedehandsje kopen en 20.000 euro op zak houden? Komt vast nog eens van pas.

Automotive Management deed een onderzoek naar de populairste auto onder kopers per leeftijdscategorie. Mensen die leasen (privé of zakelijk) vallen dus niet binnen deze cijfertjes. De Peugeot 208 is in de leeftijdscategorie 18 tot 25 jaar de populairste auto dit jaar. In de eerste helft van dit jaar vond de auto 90 kopers in deze leeftijdscategorie. In totaal kocht deze groep 827 auto’s.

Peugeot 208 1.2 GT Line

Waarom sparen voor een huis als je in een 208 kunt slapen? | Foto: © Peugeot

Nederlanders hoeven geen subsidie, blijkbaar

De leeftijdscategorieën 26 tot 35, 36 tot 45 en 46 tot 55 kunnen elkaar de hand schudden. De Tesla Model Y was bij deze kopers de populairste auto. Met z’n alle kochten ze zo’n 1.800 stuks. Het bijzondere is dat de Model Y toen niet (nu dus wel) in aanmerking komt voor de 2.950 euro subsidie. Dat voordeeltje blijft dus gewoon liggen. De categorie daarna (56-65) is gek op de Volvo XC40 en kocht 664 exemplaren.

Tesla Model Y rijdend schuin voor Nederlands kenteken

Zo populair dat Nederlanders bijna 3.000 euro voordeel laten liggen | Foto: © TopGear

Maar wat is dan de auto voor 65+?

We noemden de auto al een paar keer eerder de ‘Toyota Bejaardis’ en zeker de nieuwe Toyota Yaris Cross met hoge instap, valt weer lekker in de smaak bij pensionado’s. Maar liefst 1.151 keer werd de nieuwe Toyota Yaris Cross aan particulieren boven de 65 jaar verkocht in Nederland in het afgelopen halfjaar. En dat snappen we wel: als je van een populaire auto een crossover maakt, dan heb je een nog grotere hit te pakken.

Overigens worden de meeste auto’s in Nederland niet gekocht door particulieren. Van januari tot juni tikte de teller van nieuwe registraties in Nederland de 201.792 auto’s aan. Hiervan werden 141.728 geregistreerd door een zakelijke entiteit. Dit kunnen dus bedrijfsauto’s zijn, maar ook leaseauto’s. Hierbij is de leeftijd van de gebruiker helaas onbekend.

Reacties

 • Gigi 52 heeft op 18 januari 2024 geschreven:

  “Ouwelullenbak” getuigt niet echt van respect voor mensen van iets hogere leeftijd. Zelf word ik over enkele maanden 72 en ik rij momenteel met een Mercedes GLC 200 4-matic. In 1971 behaalde ik mijn rijbewijs en sindsdien heb ik méér dan 2,5 miljoen km afgelegd aan het stuur van personenwagens (+/- 25). Zelf heb ik nooit een ongeval veroorzaakt, maar ik ben wel 3x langs achter aangereden door onoplettende bestuurders (2x dronken, 1x verstrooid). Ik heb Europa doorkruist van Den Helder tot Napels en van Southampton tot Wenen. De drukste Europese wereldsteden, bergpassen in zomer en winter, niets schrikte mij af en nu ook nog altijd niet. Enkele jaren geleden heb ik nog met een Lamborghini op een racecircuit gereden.
  Dus deze “ouwelul” rekent zich niet tot de door u geviseerde groep. Prettige dag nog.

  Reageer
 • Raymond heeft op 3 augustus 2023 geschreven:

  Heb zelf sinds juni de Yaris Cross in private lease. Reden daarvoor was dat de auto een x aantal meer opties had tov de andere hogere modellen voor dezelfde prijs. Ook kan ik de auto na 14 maanden inleveren. Tot nu toe bevalt de Yaris Cross goed. Niet snel met 116 pk, alleen gem verbruik van 5/100 km. 30L tankinhoud en ruim 2,5 wkn kan ik op een tank rijden. Heb de Adventure uitvoering

  Reageer
 • Paul de Witt heeft op 29 juli 2023 geschreven:

  Ik zag dit artikel bij de kapper, tussen de Story en de Privé. Ergens anders tussen hoort het kwa niveau ook zeker niet thuis !!!

  Reageer
 • Ap heeft op 29 juli 2023 geschreven:

  Alle SUV’s hebben een hogere instap, dus dat zouden allemaal 65+ auto’s zijn.
  Wat een stom gezwets zeg 😡😡.
  Een SUV is gewoon ruimer en makkelijker dan een (te) lage buikschuifauto.
  Een SUV bezitter of toekomstige bezitter kiest gewoon voor gemak en luxe.

  • Gerrit heeft op 30 juli 2023 geschreven:

   Nou datzelfde geldt voor deze media, topgear, ook als je waar het van afstamt in Engeland kijkt, zegt ook genoeg over de knulligheid van topgear. Ik ben geen ouwe, maar rijdt in een s cross waarom, het zijn degelijke vetrouwbare auto’s, iets wat een tesla niet heeft qua afwerking, in elkaar geflanste botsauto, met een intrieur waar een museum van oudheid trots op is, een groot schilderij in het midden en de rest hou maar op, dat zegt genoeg over de berijders, die ook niet eens kunnen schakelen en zo,n varta car kopen, alleen dat hij snel is! Dat zegt weer eens genoeg hoe dom de redactie van top gear is helaas, er zijn gelukkig wel degelijke autosites, waar helaas jullie nooit aan kunnen tippen🤣🤣🤣🤣🤣🤣

   Reageer
  Reageer
 • Pascal heeft op 29 juli 2023 geschreven:

  Het lijkt wel of het tegenwoordig een sport is om ‘een stok in het hoenderhok te gooien’.
  Artikelen worden geschreven in een stemmingmakende stijl, zodat het goed- of kwaadschiks een reactie oproept.
  In die opzet is de schrijver wederom geslaagd…gefeliciteerd.
  Als ik zie hoeveel er fout gaat bij het in de markt zetten van een nieuw automodel, dan heeft de marketing nog wat te leren;
  Auto’s worden weggezet als jong gezinswagen, maar die doelgroep pruimt hem niet..
  En andersom..

  Reageer
 • RMHMST heeft op 29 juli 2023 geschreven:

  Ben net 60 en voel me zeker geen ouwelul in mijn TYC, diegene die dit artikel geschreven heeft rijd zeker in een Mazarati met een inkomen van 200K per maand, ga zelf eens in een TYC rijden dan ervaar je een stille zuinige auto maar dat laatste zal je weinig interesseren..[…]

  • Martijn heeft op 29 juli 2023 geschreven:

   Wat een flut onderzoek..mischien gedaan door een stage loper die nog veel moet leren in z’n leven?? Dit onderzoek klopt inderdaad van geen kanten!! Te gek voor woorden dat dit goed gekeurd is door de (hooft ) van de redactie!! Schaam jullie!!!

   • E Lek Trick heeft op 29 juli 2023 geschreven:

    de schrijver van dit verhaal heeft helemaal geen verstand van 65+ ers of bejaarden, en gaat zeker op de fiets

    Reageer
   Reageer
  Reageer
 • Toyo Chrër heeft op 28 juli 2023 geschreven:

  Weet niet waar jullie de naam bejaardis vandaan halen . Rijdt de redactie zelf in een Dacia of Skoda of nog erger een Opel Corsa . De Yaris is een volwassen auto waa rmenig fabrikant de vingers bij aflikt dus weer reëel en schrijf niet van deze stomme onzin . En zo ist

  • Blokhuis heeft op 29 juli 2023 geschreven:

   Wat een dom artikel. Zucht

   Reageer
  Reageer
 • Toyo Chrër heeft op 28 juli 2023 geschreven:

  Weet niet waar jullie de naam bejaardis vandaan halen . Rijdt de redactie zelf in een Dacia of Skoda of nog erger een Opel Corsa . De Yaris is een volwassen auto waa rmenig fabrikant de vingers bij aflikt dus weer reëel en schrijf niet van deze stomme onzin .

  • Gerard van der Hulst heeft op 28 juli 2023 geschreven:

   Een terechte reactie. Als trotse bezitter van een Toyota Yaris Cross erger ik me bijzonder aan de flauwe kop boven dit ” artikel”. Het getuigt van weinig respect voor de berijders van de TYC en de senioren onder hen ( waartoe ik ook behoor) in het bijzonder.

   • Henk de Boer heeft op 29 juli 2023 geschreven:

    Bejaarde bezitter van een Toyota Yaris vindt dat je niet mag schrijven dat een Yaris een auto voor bejaarden is.

    • Gerard van der Hulst heeft op 29 juli 2023 geschreven:

     De kwalificatie “ouwelullenbak” is denigrerend.

     Reageer
    Reageer
   Reageer
  Reageer
 • René heeft op 28 juli 2023 geschreven:

  Ik vind de nieuwere Yaris modellen eigenlijk helemaal geen ouwe lullen bak meer, ik zie er ook best wat jonge mensen in rijden. Toevallig dat mijn vriendin gisteren thuis kwam met een hybride Mazda 2 als leenauto van de dealer, wat feitelijk dezelfde auto is. Zo’n 2 ziet er strak uit, rijdt zuinig, is erg stil, betrouwbaar, erg compleet…

  • Frans heeft op 28 juli 2023 geschreven:

   Wat is dit voor een respectloos lulverhaal?
   De Yaris Cross is verre van een ouwelullenbak. Hij ziet er strak uit, rijdt strak en je voelt aan alles dat dit topkwaliteit is.
   Wij rijden er momenteel mee door Zweden en hebben er in een week tijd al ruim 2.500 bijzonder fijne kilometers opzitten.
   Het is gewoon een sportief ogende en prima rijdende moderne auto.
   Dus hou dat stemmingmakende en denigrerende gelul alsjeblieft voor jezelf en probeer eens iets zinnigs te schrijven.

   Reageer
  • Silent observer heeft op 28 juli 2023 geschreven:

   Dus eigenlijk is die Mazda 2 alles wat een Tesla Y niet is.

   • Toyo Chrër heeft op 28 juli 2023 geschreven:

    Weet niet waar jullie de naam bejaardis vandaan halen . Rijdt de redactie zelf in een Dacia of Skoda of nog erger een Opel Corsa . De Yaris is een volwassen auto waa rmenig fabrikant de vingers bij aflikt dus weer reëel en schrijf niet van deze stomme onzin . En zo ist

    Reageer
   Reageer
  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)