Kijk terug in de lijstjes met bestverkochte auto’s van de afgelopen jaren en je komt veel dezelfde namen tegen. De Polo en Golf van Volkswagen uiteraard, de Opel Corsa en de Ford Fiesta. Even nam Kia het stokje over met de Picanto en de Rio, maar daar kwam in 2019 een nieuwe, Amerikaanse concurrent bij: de Tesla Model Y.

Zo nu en dan mist hij een maand, maar doorgaans is de Model Y hoog in de top vijf van bestverkochte auto’s te vinden. Ook in oktober 2023 staat de Tesla in de top vijf, blijkt uit cijfers van Bovag. Tot nu toe is hij met 10.934 verkochte exemplaren ook het bestverkochte model van Nederland. Ter vergelijking: Mercedes verkocht in totaal 10.564 auto’s in Nederland dit jaar.

Er komen vast meer Model Y’s bij

De prijs van de Tesla Model Y gaat omlaag in Nederland. Het merk zegt de prijs te kunnen verlagen door de ‘focus op voortdurende productverbetering door middel van innovatieve engineering- en productieprocessen’ te optimaliseren. De fabriek loopt waarschijnlijk net wat soepeler en voordeliger. De productie gaat omhoog en er komen dus meer schaalvoordelen.

Wat is de prijs van de Tesla Model Y in Nederland?

Nederlanders gaan 2.000 euro minder betalen dan voorheen. Daarmee komt de nieuwe prijs van de Tesla Model Y op 44.990 euro. Extra handig voor Nederland, want daarmee valt de Model Y net binnen de SEPP-regeling en krijg je 2.950 euro van de overheid. Sla je de optielijst over, dan betaal je dus 42.040 euro. Dit voordeeltje is er niet voor de zakelijk rijder, helaas.

De Long Range- en Performance-versie van de Tesla Model Y houden trouwens dezelfde prijs in Nederland. Voor deze uitvoeringen betaal je respectievelijk 53.990 euro en 59.990. Die krijgen dus geen extraatje van de staat. Tesla Nederland kan nog niets vertellen over een facelift voor de Model Y. De Model 3 kreeg pas een update en de eerste exemplaren daarvan arriveerden pas in Nederland.

We zullen het voorlopig met de huidige Tesla moeten doen. De standaard Model Y komt 455 kilometer ver op een volle batterij van 60 kWh. Het vermogen van 347 pk gaat naar achteren, van 0 naar 100 km/u gaat in 6,9 seconden en de topsnelheid is 217 km/u. Het koppel is trouwens 420 Nm. Zou dat iets te maken hebben met 20 april, de dag waarop pretsigaretten in het zonnetje worden gezet?

Reacties

 • Fact Checker heeft op 3 november 2023 geschreven:

  Sales of the Model Y – in fact of all Tesla models – were in serious decline in The Netherlands until Tesla decided to radically decrease prices. Since then they have gone up again. It is correct to state that Tesla’s are bought because of a low price rather than the perceived quality of the vehicle, similarly to Dacia or Skoda.

  • Maarten heeft op 3 november 2023 geschreven:

   Had je de eerste 5 woorden gemist van de titel van dit nieuwsbericht?

   [quote]De bestverkochte auto van Nederland[/quote]

   Haha, wat een faal.

   Wedje leggen dat we straks zien dat dit over het hele jaar 2023 ook zo is?

   • @maarten heeft op 3 november 2023 geschreven:

    Lezen is lastig of niet? De feiten zijn kennelijk dat de verkopen terugliepen en na de prijsstunterij weer omhoog zijn gegaan. Wat ook zo is. En dan is de conclusie ook terecht dat mensen die Tesla’s vooral vanwege de prijs kopen. Als er eentje faalt Maarten dan ben jij dat.

    Reageer
   Reageer
  Reageer
 • Pieter J heeft op 1 november 2023 geschreven:

  Opeens staan de autosites vol met dit soort berichten. Heeft de fanclub opdracht om af te leiden van de prijsverhogingen in China als gevolg van de te lage marges – lager dan de gevestigde orde en volgens institutionele beleggers een serieus probleem?

  • Maarten heeft op 2 november 2023 geschreven:

   Prijsverlagingen? > “Het gaat slecht met Tesla!!”
   Prijsverhogingen? > “Het gaat slecht met Tesla!!”

   En iedereen die iets anders zegt > “Fanboyism”.

   Ondertussen, Model Y nummer 1 in Europa in september en hard op weg de meest verkochte auto ooit te worden in de wereld en laat Tesla jaar op jaar op jaar op jaar groei zien in omzet en winstgevendheid en blijven gebruikers maar merktrouw terwijl de auto’s altijd compleet uit elkaar vallen volgens de mensen die zelf geen Tesla bezitten.

   Mooi hoe dat werkt eigenlijk, totale ontkenning.

   • Diego heeft op 3 november 2023 geschreven:

    maarten jij hebt echt een plaat voor je kop he wat een droeftoeter

    • Maarten heeft op 3 november 2023 geschreven:

     Waarom precies?

     Reageer
    Reageer
   Reageer
  • Maarten heeft op 2 november 2023 geschreven:

   • @maarten heeft op 2 november 2023 geschreven:

    Stop er toch mee. Hoe vaak moeten mensen hier je erop wijzen dat je geen idee hebt waar je over praat? De operationele marge is iets heel anders dan de marge per auto en het is de marge per auto die de kern van het probleem is. Maar jou kennende ga je hier ook wel weer in vijfvoud proberen je gelijk te halen met allerlei drogredenaties en alternatieve ‘feiten’.

    Waar komt toch die dwangmatige obsessie vandaan om hyperagressief te reageren op iedereen met een kritische noot richting Tesla? Het is een beetje treurig en het irriteert iedereen alleen maar.

    • Hendrik heeft op 2 november 2023 geschreven:

     Echt idd wat een zielig mannetje

     • Sigmund heeft op 3 november 2023 geschreven:

      De klassieke reactie van een schreeuwer die betrapt wordt op gebrek aan inhoudelijke kennis: nog harder gaan schreeuwen en allerlei stof de lucht in gooien in de hoop dat mensen het niet door hebben. Die “maarten” haalt er vanalles bij maar snapt in de kern niet waar anderen inhoudelijk over praten. Dat Tesla in China de prijzen weer opvoert is een direct gevolg van de te lage prijzen die al op korte termijn niet te handhaven zijn. Hoezeer die “maarten” dat ook probeert te ontkennen; de feiten liegen niet.

     • Maarten heeft op 3 november 2023 geschreven:

      [quote]De operationele marge is iets heel anders dan de marge per auto[/quote]
      Pieter J had het niet over “marge per auto”, waar lees je dat?

      [quote]De operationele marge is iets heel anders dan de marge per auto en het is de marge per auto die de kern van het probleem is. [/quote]

      Hoe kom je er toch bij? Operationele marge is de overkoepelende KPI, jij wet overduidelijk niet waar je het over hebt. Wat een wappie zeg.

      Whats next? Zeggen dat EBITDA en Cashflow niet uitmaakt of lopende schulden?? Omdat de marge per auto alles zegt? Dude, je zet jezelf echt voor schut door maar wat te blaten.. triest.

     Reageer
    Reageer
   Reageer
  Reageer
 • Maarten heeft op 1 november 2023 geschreven:

  Prachtig, net besteld voor mijn vrouw. Zwart en premium interieur. Was anders een model 3 geweest maar nu deze ook de 3k subsidie krijgt is dit een nobrainer.

  • Karel heeft op 1 november 2023 geschreven:

   Dat klinkt onwaarschijnlijk want die subsidie krijg je alleen als je geen opties hebt maar jij hebt subsidie én een uitvoering met premium interieur. Volgens mij heeft iemand meer praatjes dan waarheden.

   • Harold Peters heeft op 1 november 2023 geschreven:

    Had je van die Maarten anders verwacht dan? Alles wat die jongen roept is een grote Tesla fantasie.

    • Maarten heeft op 2 november 2023 geschreven:

     De model Y heeft standaard het premium interieur, waar de model 3 dat niet heeft bij de instapper.
     Verwarmde stoelen (voor en achter), verwarmd stuur, 16 speakers, keyless entry en nog wat ander grut.

     Dus alles wat ik zei; klopt. 0.0 meerprijs + SEPP subsidie.

     De kleur zwart is ook een optie, zonder meerprijs. (waar dat eerder nog een betaalde optie was).

     Maar check het vooral zelf; daarna kan je je excuses maken dat je gebaseerd op aannemers mij voor praatjesmaker uitmaakt met je negatieve en afgunstige reactie terwijl jij juist degene bent die hier fout zit.

     • Maarten heeft op 2 november 2023 geschreven:

      Typefout; het zijn 14 speakers, niet 16.

     Reageer
    Reageer
   Reageer
  • Hihi heeft op 1 november 2023 geschreven:

   Een Tesla met een premium interieur… dat is humor!

   • Maarten heeft op 2 november 2023 geschreven:

    Dat is subjectief, misschien vind jij meer knoppen of luxere materialen de maatstaf voor “premium”. Snap ik.
    Dit gaat vooral over features. Je zal geen BMW of Mercedes, of Audi of whatever vinden die standaard deze functies bied, zonder meerprijs:

    Stuurverwarming, 4x stoelverwarming, keyless entry, sentry mode, autoalarm, panorama dak, 15″ mediascherm.

    Dit zijn zeker zaken die je bij anderen zou kunnen aanstrepen op de optielijst, maar je krijgt ze gratis bij deze Model Y zodat je ook nog de SEPP subsidie mee kan pakken. top!

    • Gaaaaaaaap heeft op 2 november 2023 geschreven:

     Ga ff ergens anders spammen

     Reageer
    Reageer
   Reageer
  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)