Ben je bang dat je je auto kwijt zult zijn na het winkelen? Of voel je je opgejaagd als je je parkeerkaartje hebt afgerekend en binnen de opgegeven tijd naar buiten moet rijden? Ga dan niet naar het Livat Shopping Centre in Daxing, Beijing. Onder het enorme winkelcentrum vind je volgens Guinness World Records de grootste ondergrondse parkeerplaats ter wereld. Er passen 6.652 auto’s in en het kostte drie jaar om de parkeergarage te bouwen. De parkeerplaatsen zijn verdeeld over drie verdiepingen, wat dus betekent dat het in ieder geval een flink eind lopen is naar de uitgang.

Volgens Guinness World Records staat de grootste parkeerplaats ter wereld in de plaats Edmonton in Canada. In totaal kunnen er 20.000 auto’s parkeren om de West Edmonton Mall te bezoeken, want incidenteel ook het grootste winkelcentrum ter wereld is. Op drukke dagen hebben ze nog ruimte voor 10.000 extra auto’s op nabijgelegen parkeervelden. Het winkelcentrum telt meer dan 800 winkels en heeft een eigen water- en attractiepark. De parkeerplaats bestaat uit meerdere kleine parkeergarages en parkeervelden. Het ziet er, voor de grootste parkeerplaats ter wereld, niet eens zo heel indrukwekkend uit, zoals je in onderstaande video kunt bekijken. De foto hierboven is ter referentie.

De grootste parkeerplaats én parkeergarage in de toekomst

Het Al Maktoum International Airport in Dubai gaat de bovenstaande parkeergelegenheden van de troon stoten. Onder het enorme vliegveld zou een gigantische parkeergarage komen met plaats voor 100.000 auto’s. Daarmee zou het de grootste ondergrondse parkeergarage, maar ook de grootste parkeerplaats ter wereld zijn. Je kunt maar beter op tijd komen, want anders mis je je vlucht als je van de auto naar de gate loopt. Ergens rond 2030 zou de bouw volledig afgerond moeten zijn.

De lege parkeerplaats van West Edmonton Mall

Advertentie

Reacties

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer

Meer van TopGear

Advertentie