‘M’n gras! Hij rijdt over m’n gras!’, zegt Gen Z misschien niet zoveel. Heb je iets meer levenservaring? Dan hoorde je zojuist ongetwijfeld de stem van André van Duin bij Ter Land, Ter Zee en in de Lucht bij de discipline achteruitrijden. Hoe zou zo’n race op Zandvoort er nu uitzien? Misschien leuk om dat te testen met de auto die het record voor het snelste achteruit rijden heeft: de Rimac Nevera.

De donkerbier drinkende recordofficials van Guinness waren aanwezig om te zien of de Nevera sneller kon dan het vorige record. Dat stond op naam van Daren Manning in een Caterham 7 Fireblade. Daarmee haalde Manning een snelheid van 165,08 km/u in z’n achteruit. De Rimac Nevera scherpt vandaag het record achteruit rijden flink aan.

Achter het stuur van de Nevera zit Goran Drndak. Hij zegt: ‘Tijdens de run zelf moest ik er wel even aan wennen. Je kijkt recht naar achteren en ziet hoe het landschap steeds sneller van je weg flitst, terwijl je voelt dat je nek naar voren wordt getrokken in bijna hetzelfde gevoel dat je normaal gesproken zou krijgen bij krachtig remmen.’ Gelukkig weet hij de EV op de weg te houden.

Geen begrenzer?

De meeste elektrische auto’s hebben een begrenzer voor de achteruit. Rimac zegt er niets over, maar ongetwijfeld hebben ze hier softwarematig de begrenzer moeten deactiveren. Nog iets om rekening mee te houden is de aerodynamica; die werkt in z’n achteruit ook niet zoals bedoeld en dit kan lastige situaties opleveren. Gelukkig was dit niet het geval.

De topsnelheid voor het record achteruit rijden

Ingenieur Matija Renić vertelt dat het idee om het record achteruit rijden te verbreken in eerste instantie werd weggelachen. ‘Maar toen begonnen we te praten over hoe leuk het zou zijn om het eens te proberen’, zegt Renić. Een snelheid van 240 km/u blijkt haalbaar, maar daarboven was onbekend terrein. Toch komt het record ver daarboven. Drndak haalt een snelheid van 275,74 km/u.

Reacties

  • erik heeft op 8 november 2023 geschreven:

    dat deed de daf toen toch ook al op benzine?

    Reageer
  • Dave heeft op 7 november 2023 geschreven:

    Doodeng.

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)