Wie op zondagavond in Amsterdam alvast is gaan indrinken voor koninginnedag, heeft de kans gehad om het bonte gezelschap van de beroemde Gumball Rally te aanschouwen. Op het Waterlooplein arriveerde rond middernacht een stoet superexclusieve auto’s.

Want voor deelnemers aan de Gumball Rally is een Porsche 911 eigenlijk maar gewoontjes. Bij het vertrek in Londen verschenen bijvoorbeeld drie Bugatti Veyrons aan de start, maar ook een tot limousine omgebouwde Ferrari 360 Modena, een Mansory Rolls-Royce Phantom en een Mercedes SLR McLaren 722 Edition. En dan natuurlijk hele hordes Porsches, Ferrari’s en Lamborghini’s. Nederlander Peter Hendricks rijdt mee in een Volkswagen Golf R32.

Met dit soort auto’s en een groep deelnemers voor wie niets decadent genoeg is, kun je verwachten dat er zo links en rechts wat kleine snelheidsovertredingen gemaakt worden. De Gumball Rally mag dan niet als race of wedstrijd bedoeld zijn, maar je kunt erop rekenen dat er gedurende zeven dagen aardig wat gaspedalen in aanraking komen met zacht tapijt. Er zijn inmiddels al wat Gumballers slachtoffer geworden van politiecontroles. De Nederlandse politie zette op de A1 en A2 maar liefst 21 surveillanceauto’s in, en heeft die inzet beloond gezien met zeven ingevorderde rijbewijzen en twee in beslag genomen auto’s. Ook rapper Xzibit heeft zijn rijbewijs mogen inleveren.

Natuurlijk is de Nederlandse politiek alweer op dit incident ingesprongen. Justitie onderzoekt alvast of het mogelijk is om autorally’s op de openbare weg voortaan maar te verbieden. De Gumballers zijn op dit moment onderweg in Duitsland, maar hebben vlak voor de tussenstop in Frankfurt nog even moeten afrekenen met een politiefuik. Allemaal autoliefhebbers, die agenten…

Reacties